Politika i gospodarstvo

EKSKLUZIVNO: Kanađani nude izgradnju plinovoda od Ploča kroz BiH do Srednje Europe!

Gryphon Capital Development Corporation s partnerima BHS grupe – Pulsat Global Capital te konzorciji SNC Lavalin i Bechtel – namjeravaju ulagati u terminal za pretovar i skladištenje ukapljenog plina u Pločama i plinovod od Ploča, prema Mostaru, Sarajevu, Tuzli, Brčkom i dalje prema državama srednje Europe.

Vrijednost investicije procjenuje se na oko 5 milijardi dolara a financijsku konstrukciju zatvorili bi kanadski fondovi i banke.

O namjeri ulaganja obaviještena je i Vlada Hrvatske i Vlada Federecije BiH, a potencijalni kanadski ulagači već su se sastali s hrvatskim ministrom privrede Ivanom Vrdoljakom a do kraja travnja namjeravaju posjettiti i Sarajevo i razgovarati s predstavnicima Vlade FBiH, potvrdio je za Slobodnu Bosnu resorni ministar BiH, Erdal Trhulj.


Osim LNG terminala u Pločama, i plinovoda kroz BiH, Kanađani su zainteresirani za izgradnju i dvije termoelektrane na plin-u Zenici i Sarajevu, koje bi proizvodile električnu i toplinsku energiju.

Predstavnici potencijalnih ulagača investirali bi u Luku Ploče zato što je plan orijentacija na tržište jugoistoka Europe, koje još nije pokriveno. Tvrde da bi njihov plin bio otprilike trideset posto jeftiniji nego ruski. LNG terminali u Poljskoj i Roterdamu okrenuti su zapadnoj Europi, oni u Francuskoj i Italiji jugu Europe, a europski jugoistok i prostor srednje Europe još nije dovoljno pokriven.

Zato i ima interesa, iako takvo ulaganje ne isključuje trgovinu plinom i dalje od tog područja.

Navodno su Kanađanima u hrvatskoj Vladi nudili LNG terminal u Omišlju, za što su također otvoreni, ali upravo zbog dobrog poznavanja lokacije Luke Pločea, odlučili su se na tu destinaciju. Naime, za izgradnju LNG terminala na Krku, hrvatska Vlada je dugo računala na Katar.

No, hrvatski ministar privrede Ivan Vrdoljak još je prošle godine izjavio da Katarani žele biti glavni dobavljači plina, ali ne žele svojim novcem sudjelovati u investiciji. Stoga je hrvatska Vlada još u potrazi za investitorom koji će sudjelovati u gradnji terminala na Krku, a kao mogući investitori spominje se nekoliko američkih kompanija.

slobodna-bosna.ba