Politika i gospodarstvo

Dugove treba platiti: Grad Ploče ovršio MORH

Ploce

Grad Ploče ovrhom je naplatio dugovanja za komunalnu naknadu od Ministarstva obrane Republike Hrvatske za ožujak u iznosu od gotovo 49 tisuća kuna, sa zateznom kamatom. Gradske su službe, također, MORH-u poslale opomenu pred ovrhu za dugovanja iz travnja, nešto veće od 48 tisuća kuna, što je redovito zaduženje na mjesečnoj razini. MORH je podnio žalbu na naplaćeni iznos, no ona ne odgađa izvršenje rješenja o ovrsi.

MORH je prva dva mjeseca ove godine plaćao komunalnu naknadu, a onda je prestao. Pri tome se poziva na Zakon o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH iz prošle godine, kojim je država oslobođena plaćanja komunalne naknade za objekte u svojem vlasništvu.

Tim je zakonom propisano da je država oslobođena plaćanja ako posebnim zakonom nije drugačije propisano, a u Gradu smatraju da je Zakon o komunalnom gospodarstvu posebni zakon kojim je i inače propisana obveza plaćanja komunalne naknade. MORH, odnosno RH, odredbama toga zakona nisu oslobođeni plaćanja komunalne naknade, pa stoga obveza ostaje, smatraju u Gradu Ploče. Podsjetimo, MORH je do sada Gradu godišnje plaćao gotovo 580 tisuća kuna.


 

Tekst: Ante Šunjić, www.slobodnadalmacija.hr