Politika i gospodarstvo

Dubrovčani neće u splitsku regiju: sazvali izvanrednu Skupštinu županije

Prijedlogom novog Zakona o regionalnom razvoju Hrvatska se dijeli u pet regija, a Dubrovnik potpada pod regiju sa sjedištem u Splitu. Zbog najave regionalnog preustroja, ali i najnovijeg “pretvaranja” samostalnog Područnog ureda Porezne uprave u Dubrovniku u splitsku ispostavu, za ponedjeljak, 25. studenog, sazvana je izvanredna sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije koja će se očitovati o položaju Grada i Županije u planiranom regionalnom razvoju:

– Sigurno je da nećemo prihvatiti “utapanje” Dubrovnika u neku širu regiju. Već smo se u nekoliko navrata na širokim skupovima predstavnika političkog stranaka i javnog života Županije jasno odredili da naša Županija mora ostati samostalna područna regionalna jedinica i da ne dolazi u obzir spajanje u neku širu regiju. Budući da je sad u raspravi prijedlog Zakona o regionalnom razvoju koji na mala vrata planira uvođenje pet regija u Hrvatskoj, željeli smo da se Županijska skupština kao najviše izabrano tijelo županije izjasni o tome.

Vjerujem da ćemo donijeti Deklaraciju u kojoj ćemo jasno reći što je interes ove županije i grada Dubrovnika. To je sasvim sigurno zadržavanje statusa samostalne regije s Dubrovnikom kao regionalnim središtem – ustvrdio je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i dodao kako najnoviji “gubitak autonomije” dubrovačkog ureda Porezne uprave krajnji jug stavlja u lošiji položaj:


– Smatramo da u Dubrovniku kao središtu buduće regije moraju biti zastupljene sve državne institucije, pa tako i Porezna uprava – ocijenio je župan Dobroslavić uoči izvanredne sjednice Županijske skupštine koja će u amfiteatru uz vijećnike okupiti i relevantne stručnjake različitih profila. Pozvani su i saborski zastupnici, te europarlamentarci iz najjužnije županije.