Politika i gospodarstvo

Dubrovačko-neretvanskoj županiji odobreno 10,3 milijuna kuna za izgradnju Poduzetničkog inkubatora Ploče!

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić dodijelila je danas, 14. srpnja 2017. godine, 23 odluke o financiranju s iznosom potpore od 368.720.284 kuna i ukupne vrijednosti projekata 449.379.676 kuna iz 15 županija. Odluke su se dodjeljivale sukladno Pozivu na dostavu projektnih prijedloga ‘Razvoj poslovne infrastrukture’.

„Današnje odluke o financiranju obuhvaćaju ulaganja čija se pojedinačna visina kreće od 1,5 milijuna kuna za tehnološki park u Križevcima do 20 milijuna kuna za poduzetničke inkubatore u Šibeniku, Sisku, Virovitici, Vinkovcima, Antunovcu, Novoj Gradiški, Biogradu. Posebno vesele projekti koji se tiču izgradnje i opremanja inkubatora za visoke tehnologije u Zagrebu i Splitu“, istaknula je potpredsjednica Vlade i ministrica dr. sc. Dalić.

„Kvalitetno poduzetničko okruženje se konkretizira kroz izgradnju poslovnih prostora, nabavku opreme, strojeva, dostupnost IT infrastrukture, usluge mentorstva kako bi uz što manje troškova mogli realizirati svoje poslovne ideje i aktivnosti“, rekla je ministrica dr. sc. Dalić. Ministrica je objasnila kako se radi o posebnoj vrsti poduzetničke infrastrukture, a to su takozvani inkubatori, odnosno mjesta na kojima će mikro i male tvrtke koje tek počinju svoje poslovanje moći dobiti poslovne prostore i pristup određenim zajedničkim uslugama i informatičkoj infrastrukturi te, samim time, mogućnost da svoje poslovanje pokrenu uz što niže troškove.


Za ovaj Poziv, osigurano je 380 milijuna kuna (odnosno 50 milijuna eura) za razdoblje 2016. – 2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj, putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. S obzirom na značajan broj prijavljenih kvalitetnih projekata, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, kao nadležnim tijelom za upravljanje EU fondovima, osiguralo je dodatnih 260 milijuna kuna, čime će se u konačnici financirati više od 45 projekata, u ukupnom iznosu od 640 milijuna kuna. Najniži iznos potpore koju je bilo moguće dodijeliti iznosi 200.000,00 kuna, dok je najveći iznos 20.000.000,00 kuna.

„S obzirom na to da je MRRFEU odobrilo preraspodjelu dodatnih 260 milijuna kuna, kroz petnaestak dana planiramo dodijeliti odluke o financiranju za još 25 projekata ulaganja u poduzetničku infrastrukturu. Osim što će se na taj način povećati broj gradova u kojima će se olakšati i ojačati uvjeti za pokretanje malih poduzeća, ono što posebno veseli jest da će svoju priliku tako dobiti i relativno mala mjesta kao što su Kistanje, Poličnik, Nijemci ili Barban“, naglasila je potpredsjednica Vlade.

„Kad u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta govorimo o europskim sredstvima, onda govorimo o europskim projektima i sredstvima koja su namijenjena za poduzetništvo, za poticanje poduzetništva, kao i za stvaranje boljeg i kvalitetnijeg poslovnog okruženja. A upravo to stvaranje boljeg i kvalitetnijeg poslovnog okruženja je i jedan od bitnijih ciljeva Vlade“, rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica dr. sc. Dalić te pozvala poduzetnike da prate pozive i javljaju se na natječaje.

Sukladno tome, potpredsjednica Vlade dr. sc. Dalić je istaknula kako je u ovom trenutku otvoreno ukupno još pet poziva (“Komercijalizacija inovacija u poduzetništvu“,„Internacionalizacija poslovanja MSP-ova“, „Certifikacijom proizvoda do tržišta“, „Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona“, „Pružanje visokokvalitetnih usluga za MSP putem Poduzetničkih potpornih institucija (PPI)“), od kojih su tri namijenjena malim i srednjim poduzetnicima, a dva također jedinicama lokalne uprave i samouprave. Ujedno je najavila da će uskoro biti objavljen i poziv namijenjen internacionalizaciji poslovanja malih i srednjih poduzetnika („Promocija poduzetništva 2017.-2019. „).

Sudionicima sastanka obratila se i državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić, pohvalivši odličnu suradnju s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta. Također, kvalitetnu suradnju s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta posebno su u svojim govorima istaknuli župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan ličko-senjske županije Darko Milinović, gradonačelnik grada Šibenika Željko Burić te gradonačelnik grada Vinkovaca Ivan Bosančić.

Prezentaciju ‘Razvoj poslovne infrastrukture – predstavljanje projekata’, pogledajte OVDJE

Odlukom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Dubrovačko-neretvanskoj županiji odobren je projekt “Izgradnje i opremanja Poduzetničko-proizvodnog impulsnog centra u Pločama” u vrijednosti od 10.362.386,44 kuna. Naime, Županija je u svrhu svojih nastojanja i potpora poduzetništvu u cjelini, osobito poduzetnicima početnicima, sklopila sporazum s Gradom Ploče u svezi osiguranja zemljišta, izradila prethodnu dokumentaciju, ishodila građevinsku dozvolu te prijavila ovaj projekt prošle godine na natječaj Ministarstva poduzetništva i obrta “Razvoj poslovne infrastrukture.” Izgradnja Poduzetničkog inkubatora Ploče planira se u sklopu Poduzetničke zone Vranjak na čestici zemlje površine 1.714 m². Izgradnjom ovog Poduzetničkog inkubatora u Pločama, poduzetnicima početnicima biti će na usluzi ukupno 1.242.84 m² brutto površine, koja uključuje tri poslovna prostora u prizemlju zgrade za korisnike poduzentičkog inkubatora, svaki površine 109,03 m², namijenjeni za proizvodne djelatnosti te dva ureda namijenjena za voditelja i računovodstvo inkubatora. Na katu zgrade projektom se planira izgradnja šest poslovnih prostora, od kojih će tri poslovna prostora biti površine 55,77 m², dok će preostala tri poslovna prostora biti površine 42,55 m². Ovi poslovni prostori biti će namijenjeni poduzetnicima koji se bave uslužnim djelatnostima. Zgrada Poduzetničkog inkubatora u Pločama biti će opremljena sanitarnim čvorovima, zasebnim ulazima. ulaznim trijemom, čajnom kuhinjom s blagovaonom, sanitarnim čvorom za osobe sa posebnim potrebama, recepcijom, salom za sastanke i dr. Izgradnja Poduzetničnog inkubatora Ploče nastavak je aktivnosti u ovom smislu s obzirom da je prije dvije godine opremljen i uređen Poduzetnički inkubator Dubrovnik, unutar kojeg je unutar mjesto našao i niz poduzetnika početnika s gravitirajućeg područja te će se aktivnosti na uspostavi poduzetničke infrastrukture ovakve namjene nastaviti i u drugim županijskim područjima.

mingo.hr/dubrovacki.hr