Politika i gospodarstvo

Država nema novca za pomoć neretvanskim voćarima

Republika Hrvatska nema sredstava u proračunu za subvencioniranje otkupa mandarina, poručio je resorni ministar poljoprivrede, Tihomir Jakovina.

Ustvrdio je da će se pokušati otvoriti kanale za treće zemlje, no dodatne novčane potpore voćari ne mogu očekivati. Ministar Jakovina se sastao sa predstavnicima neretvanske udruge Mandarina na saborskom Odboru za poljoprivredu, ali sastanak očito nije polučio nikakve rezultate. Podsjetimo, mandarina se jako loše prodaje, cijena je oko jedne kune za kilogram a na stablima je u ovom trenutku dozrelo četrdeset tisuća tona, od osamdeset na koliko se procjenjuje ovogodišnji urod.

Članovi udruge voćara Mandarina upozorili su nadležne institucije RH ali i sveukupnu javnost na lošu prodaju mandarina zbog embarga izvoza na rusko tržište te da su proizvođači neorganizirani a otkupljivači se međusobno ne koordiniraju i jedni drugima postaju konkurencija na tržištu.


Neretvanski voćari tvrde kako je nerealno očekivati da se u kratkom roku organizira donacija osam tisuća tona mandarina, jer je to tehnički neizvedivo pa će dio propasti na stablima. Međutim sve to treba obrati i baciti na smetljište, jer ako ostane na stablu dogodine nema roda.

Iako su od Jakovine tražili financijsku potporu, nisu uspjeli us svojim namjerama, a ministar Jakovina je poručio da su ove godine sve proračunske stavke maksimalno zatvorene. Imali smo katastrofalnu poplavu i prioritet nam je bio sanirati štetu, zaključio je Jakovina.

On smatra da se resorno ministarstvo sastajalo sa otkupljivačima, i sa diplomacijom, tražeći načina da se otvore potencijalna treća tržišta za plasman.

Nažalost, sve to nije bilo dovoljno da se spasi ovogodišnja berba, koja je rekordan po urodu ali po cijeni i prodaji najlošija od Domovinskog rata.

Tekst: Stanislav Soldo
Foto: Denis Jerković / CROPIX
www.dubrovacki.hr