Politika i gospodarstvo

Država će prodati svoj vlasnički udio u Luci Ploče d.d.

Luka Ploče d.d. obavijestila je Zagrebačku burzu i HANFA-u da su Republika Hrvatska i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje odlučili prodati svoj vlasnički udio u Luka Ploče d.d. koji iznosi 84.547 dionica ili 19,98 posto temeljenog kapitala društva.

U pločanskoj Luci zaprimili su obavijest Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), bivši Hrvatski fond za privatizaciju, da je Upravno vijeće Centra donijelo odluku o pokretanju postupka prodaje.

Ivan Pavlović, direktor: Vlasnik prodaje dionice i nama se ništa ne mijenja. Prodaja ide preko Zagrebačke burze i tko ponudi više, stoga mi ili bilo tko drugi nemamo nikakav utjecaj na to.


Temeljni kapital Luka Ploče d.d. iznosi nešto više od 169 milijuna kuna i podijeljen je na 422.967 dionica, nominalne vrijednosti 400 kuna.

Osim RH i HZMO-a, među deset najvećih dioničara vodećega privrednog subjekta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji po broju zaposlenih nalaze se još: AZ obvezni mirovinski fond, PBZ Croatia osiguranje obavezni mirovinski fond, PBZ, AZ profit dobrovoljni mirovinski fond, Zagrebačka banka, Mesna industrija Braća Pivac, Raiffeisenbank Austria i Erste-Steiermarkische bank.

Nakon objave ove vijesti, povećano je trgovanje dionicom Luka Ploče d.d. i povećana joj je cijena za oko pet posto.