Politika i gospodarstvo

DRUGI U HRVATSKOJ: U Pločama izašlo skoro 70% registriranih birača!

I dok je u preko 80 gradova na izborima sudjelovalo manje od polovice birača, u sedam ih je na birališta izašlo preko 60 posto. Rekorderi su Novalja, Ploče i Vrgorac koje tek par postotaka dijeli od za Hrvatsku nevjerojatnih 70 posto izlaznosti građana na birališta.

I na nedjeljnim izborima nastavio se trend neizlaska na izbore većine birača – prosječna izlaznost na lokalnim izborima i na ovim je izborima, gotovo u postotak isto kao i na prošlima, bila 46,83 posto što znači da je apstiniralo preko polovice birača.

Čak štoviše, u čak dvadesetak gradova na izbore je izašlo manje od 40 posto birača, a najniža izlaznost bila je u Gradu Pakracu u kojemu je na izbore izašlo tek 31,03 posto birača. Doduše, situacija u Pakracu je specifična jer gradonačelnica Antonija Blažević nije imala protukandidata, a HDZ-ova lista za Gradsko vijeće osvojila je čak 68,12 posto glasova, pa zaključujemo da je politički mirna i izvjesna situacija uspavala birače koji su u nedjelju radije ostali doma.


Gotovo identična je situacija i u Novigradu i Skradinu, još dva grada u kojima aktualni gradonačelnici – Anteo Milos i Antonijo Brajković nisu imali protukandidate – na izbore je izašlo nešto preko 30 posto birača i dalo uvjerljivu većinu IDS-u u Novigradu 65,59 posto) i HDZ-u u Skradinu (58,15 posto).  Ispod 40 posto izlaznost je bila i u četvrtom gradu utvrdi – Ninu. HDZ-ov gradonačelnik Emil Ćurko na izbore je išao bez protukandidata, a HDZ-ova lista upravo je u Ninu ostvarila jedan od rekordnih rezultata prvog kruga izbora – 71,55 posto. Jedini grad u kojemu aktualni gradonačelnik nije imao protukandidata a u kojemu je izlaznost bila tek nešto niža od prosječne – 45,25 je Hrvatska Kostajnica. HDZ-ova lista ovdje je ostvarila najbolji izborni rezultat – 75,78 posto glasova.

Među gradovima s najnižom izlaznošću su još Kaštela(32,66%), Rovinj (34,23%), Umag (34,53%), Benkovac (35,33%) i Dugo Selo (35,72%).

S druge strane, u sedam gradova na izbore je izašlo preko 60 posto birača, a u Novalji i Pločama tek par postotaka ispod nevjerojatnih 70 posto!

Novalji je tako na birališta izašlo 68,98 posto birača, što govori o politički izuzetno napetoj situaciji koja je očito motivirala građane da se angažiraju. Za razliku od prošlih izbora na kojima je pobijedio već u prvom krugu sa 57,93 posto glasova, gradonačelnik Ante Dabo na ovim će se izborima u drugom krugu boriti za opstanak na gradonačelničkom mjestu i to kao drugoplasirani kandidat, sa osvojenih 40,96 posto glasova. S pet posto prednosti u drugi krug je, naime ušao HDZ-ov Ivan Dabo, a pet posto glasova više ostvojila je i HDZ-ova lista za Gradsko vijeće, pa Novalji predstoji politički prilično napet period.

Napeta predizborna kampanja i neke ankete koje su prikazivale izjednačeni rejting gradonačelnika Miše Krstičevića sa čak dva oporbena kandidata razbudile su, očito, građane Grada Ploča koji su na izbore izašli u rekordnom postotku – 68,31 posto i u prvom krugu riješili izbore. Gradonačelnik je sa uvjerljivih 60,62 posto glasova dobio potvrdu da radi dobar posao za svoje građane, a u novome mandatu, za razliku od dosadašnjeg, neće imati niti problema u Gradskom vijeću u kojemu je SDP-ova lista osvojila 53,46 posto glasova.

I na prošlim lokalnim izborima preko 50 posto birača izašlo je na birališta u Gradu Vrgorcu, pa ne čudi da su i na ovima među najangažiranijima. U nedjelju je, tako, u Vrgorcu na izbore izašlo 67,86 posto birača i odmah su izabrali gradonačelnika, dosadašnjeg zamjenika gradonačelnika Ante Pranića, Milu Hercega koji je osvojio 56,44 posto glasova, a njihova Nezavisna lista mladih osvojila je i većinu u Gradskom vijeću.

Među gradovima čiji građani razumiju pojam parlamentarne demokracije i važnosti izlaska na izbore su i Pag i Cres, te Korčula u kojoj je 60,98 posto birača koji su izašli na izbore nakon dva mandata HDZ-ove vladavine odlučio ponovo promiješati karte i na čelo grada izabrati SDP-ovu opciju. U prvom su krugu izabrali novu gradonačelnicu, Niku Silić Maroević, a s obzirom na stranačke boje u Gradskom vijeću za očekivati je i da će SDP oformiti većinu sa koalicijskim partnerima iako je HDZ-ova lista osvojila najviše glasova.

Još jedan grad s izlaznošću iznad 60 posto i jedna od napetijih situacija ovih izbora – Trilj. Dosadašnji gradonačelnik Ivan Šipić napustio je HDZ i na izbore izašao kao nezavisni kandidat, a hoće li uspjet opstati vidjet ćemo tek za dva tjedna. U drugi krug ušao je gotovo potpuno izjednačeno sa HDZ-ovim Ivanom Bugarinom – 42,64%:42,15%, a samo je postotak razlike između njihovih lista za Gradsko vijeće, pa je ključno tko će uspjet ispregovarati sa ostalim političkim snagama u vijeću.

I na kraju, posljednji grad u kojemu je u nedjelju na izbore izašlo preko, odnosno 60 posto birača je Senj u kojemu je HDZ-ov Jurica Tomljanović uvjerljivo pobijedio sa 58 ,90 posto glasova, preko 30 posto više od drugoplasiranog protukandidata.

Marija Pulić Drljača/Gradonačelnik.hr