Politika

DRAGOVOLJNI VOJNI ROK: Na vojno osposobljavanje iz županije se prijavilo sedmero mladih

Protekli petak, kako navodi Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, u Požegi je započelo dragovoljno vojno osposobljavanje 33. naraštaja ročnika i 11. naraštaja vrhunskih sportaša.

Na temeljnu vojnu obuku prijavilo se ukupno 40 djevojaka i 131 mladić od čega ih je iz naše županije tek sedmero – pet muškaraca i dvije žene. Nitko od njih nije s područja Grada Dubrovnika te dubrovačko-neretvanski ročnici dolaze iz Metkovića, Staševice, Mlini, Žrnova i Vela Luke, poručili su na upit DuLista iz MORHA.

Kako iznose, mladići i djevojke su nakon potpisivanja ugovora, zadužili opremu i raspoređeni su u tri obučne satnije, u kojima će sljedećih osam tjedana, pod budnim okom svojih zapovjednika i instruktora prolaziti obuku iz programskih područja rukovanja osobnim oružjem, kretanja, komuniciranja, zaštite, reakcije, vojne službe, tjelovježbe i psihološke pripreme ročnika. Obuka ročnika trajat će osam tjedana, a provodit će se u vojarni ‘123. brigade HV’ u Požegi te na vojnom vježbalištu ‘Glavica’ i strelištu ‘Novo Selo’.


Dragovoljni ročnici nakon završene obuke dobivaju vojno-stručnu specijalnost strijelca pješaštva, čime stječu jedan od propisanih uvjeta za profesionalnu vojnu karijeru, odnosno stječu mogućnost sudjelovanja u razvrstanoj pričuvi.

Od početka dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine do veljače 2021., ukupno 9 457 ročnika uspješno je završilo dragovoljno vojno osposobljavanje.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni