Politika i gospodarstvo

DONOSIMO PRIJEDLOG ZAKONA O OBEŠTEĆENJU RADNIKA TRGOVAČKOG DRUŠTVA PLOBEST D.D.

U prilogu teksta donosimo PRIJEDLOG ZAKONA O OBEŠTEĆENJU RADNIKA TRGOVAČKOG DRUŠTVA PLOBEST D.D. kojim se uređuje obeštećenje radnika trgovačkog društva Plobest d.d. Ploče i Plobest d.d. u stečaju zbog višegodišnje izloženosti azbestu, postupak i tijela nadležna za rješavanje obeštećenja te osiguravanje sredstava za isplatu radnicima.

Podsjetimo, na sjednici Vlade RH održanoj u Dubrovniku, premijer Andrej Plenković najavio je obeštećenje radnika Plobesta Ploča čije je zdravlje ugroženo zbog rada s azbestom. Inicijator izrade zakona kojim će se napokon riješiti višedesetljetni problem bivših radnika Plobesta je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike na čelu sa našim Pločaninom, Tomislavem Ćorićem.

Pravo na obeštećenje priznaje se radniku koji je bio u radnom odnosu u trgovačkim društvima iz članka 1. ovoga Zakona od 8. listopada 1991. do 21. listopada 2002. godine i koji je najmanje pet godina u istim društvima radio izložen azbestu, odnosno njegovom nasljedniku.


Svota obeštećenja iznosi 219.000,00 kuna i isplaćuje se obročno kroz razdoblje od tri godine od dana pravomoćnosti rješenja na način da se do kraja 2019. godine isplati 73.000,00 kuna, do kraja 2020. godine 73.000,00 kuna i do kraja 2021. godine 73.000,00 kuna.