Politika i gospodarstvo

Donesen novi paket financijskih potpora za vinski sektor

Europska komisija je donijela dodatni paket izvanrednih mjera potpore za sektor vina nakon krize uzrokovane koronavirusom i posljedica te krize u ovom, jednom od najteže pogođenih poljoprivredno-prehrambenih sektora zbog naglih promjena potražnje te zatvaranja restorana i barova diljem EU-a, što kućna potrošnja nije mogla nadoknaditi.

One uključuju privremeno odobrenje subjektima da sami organiziraju tržišne mjere, povećanje doprinosa Europske unije nacionalnim programima potpore za vino te uvođenje predujmova za kriznu destilaciju i skladištenje.

Daju 140 milijuna eura potpore za destilaciju vina u etanol

Sektor vina jedan je od najteže pogođenih krizom koronavirusa i povezanim mjerama ograničavanja kretanja koje su poduzete diljem EU-a. Znatna potpora već je pružena prvim paketom Komisijinih namjenskih mjera za to tržište. Unatoč tome, zbog neizvjesnosti koja je posljedica razmjera krize u cijelom EU-u, ali i svijetu, te stanja utvrđenog pomnim praćenjem tržišta, odlučili smo predložiti novi paket mjera za ovaj resor. Uvjeren sam da će se njima brzo postići konkretni rezultati te u kratkom roku osigurati stabilnost.“, izjavio je Janusz Wojciechowski, povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj


Dodatne mjere obuhvaćaju:

  • Privremeno odstupanje od pravila Europske unije o tržišnom natjecanju: člankom 222. Uredbe o zajedničkoj organizaciji tržišta (ZOT) Komisiji se omogućuje da u situacijama velike tržišne neravnoteže donosi odluke o privremenim odstupanjima od određenih pravila EU-a o tržišnom natjecanju. Tako je donesena odluka o privremenom odstupanju za sektor vina, kojim se subjektima omogućuje da se u razdoblju od najviše šest mjeseci sami organiziraju i provode tržišne mjere na svojoj razini u cilju stabilizacije, poštujući načela funkcioniranja unutarnjeg tržišta. Primjerice, moći će planirati zajedničke promotivne aktivnosti, organizirati privatno skladištenje i zajednički planirati proizvodnju.
  • Doprinos EU svim mjerama u okviru nacionalnih programa potpore povećat će se za 10%, na ukupno 70%. Prethodnom iznimnom mjerom taj je doprinos već povećan s 50% na 60%.
  • Komisija će državama članicama omogućiti da subjektima isplate predujmove za aktivnosti destilacije i kriznog skladištenja koje su u tijeku. Njima se može pokriti do 100% troškova, što će omogućiti da u potpunosti iskoriste sredstva iz svojih nacionalnih programa potpore za ovu godinu.

Koristi od povećanja doprinosa EU-a imat će i sektor voća i povrća (povećanje s 50% na 70%) za programe kojima upravljaju organizacije proizvođača. Na taj će im se način osigurati dodatna fleksibilnost u provedbi njihovih programa.

Ovime se dopunjuje nedavno doneseni paket mjera, kojim je sektoru vina omogućena fleksibilnost u okviru programa potpore tržištu. Riječ je, primjerice, o povećanoj fleksibilnosti alata za kontrolu proizvodnog potencijala i mogućnosti uvođenja privremenih novih mjera kao što je destilacija vina u kriznim slučajevima ili potpora za krizno skladištenje vina.

Javni poziv za mjeru Krizne destilacije vina i skladištenja

Osim toga, Komisija je nedavno objavila dva poziva na podnošenje prijedloga za programe promidžbe radi potpore sektorima koji su najviše pogođeni krizom, uključujući i vinski, a oni će biti otvoreni do 27. kolovoza 2020.

Agroklub.com