Politika

Domovinski pokret prozvao neefikasnu vlast i nevjerodostojnu oporbu

Priopćenje koje smo dobili od Domovinskog pokreta Ploče prenosimo u cijelosti:

Gradski projekti – zašto je oporba čekala četiri godine da jasno i glasno kaže istinu o njima?

Sve je aktualniji sukob vladajućih i oporbe oko gradskih projekata i aktivnosti. Zahuktava se predizborna kampanja i jasno je da jedni žele naglasiti svoje učinke, a drugi njihove propuste i loše strane. Krenula je zabava za široke narodne mase.


Mi želimo biti nepristrani i govoriti o činjenicama, o načinu na koji sustav funkcionira, te slijedom toga, otvoriti nekoliko logičnih pitanja koja se nameću.

Četiri godine mandata još uvijek aktualne gradske vlasti prošlo je relativno mirno, bez većih trzavica, a gradska uprava je kontinuirano, manje ili više uspješno pristupala realizaciji jednog broja projekata. Oporba je isto tako kontinuirano, većinom šutjela.

Premda se uglavnom radi o manjim projektima, koji na žalost ne zadiru u osnovne gospodarske tijekove grada, koji nisu poboljšali sposobnost privređivanja i krucijalnog pitanja opstanka grada a to je otvaranja radnih mjesta, mora se priznati da su malo uljepšali njegove vizure. To je na žalost jedino ono što ovaj mandat gradske vlasti čini različitim od prethodnih mandata. I tako to na površini zaista izgleda.

Tako izgleda za široku publiku, posebno kada se toj publici, uglavnom neometano, intenzivno, gotovo na dnevnoj razini, serviraju izvještaji o plažama, šetnicama, igralištima, vrtićima, pa i većim projektima kao što je „Aglomeracija“, tuneli u Stabilni, zapošljavanje na javnim radovima i slično. Štoviše, izrađuju se katalozi projekata, objavljuje se „transparentni“gradski proračun. Onima koji su navikli na “ništa” u prethodnim mandatima to se čini velikim, a u stvari to nije.

Ako se malo zagrebe ispod površine, ako se razmotri način na koji je sustav financiranja, pripreme i realizacije projekata posložen, slika je bitno drugačija. Projekti su velikim dijelom financirani sredstvima iz EU fondova. Mnogi su projekti pripremani u mandatu prethodne vlasti, a u ovom su ušli u fazu dostupnosti i realizacije.

Projekti su uglavnom organizirani i pripremljeni na razini Vlade i ministarstava, te spušteni na lokalnu razinu radi nabave i provedbe. Uloga lokalne vlasti je prihvatiti i provesti već pripremljeno, a i ovaj dio posla je beneficiran i olakšan kroz stručnu pomoć u procedurama, te su osigurana sredstva iz istih fondova za obuku i zapošljavanje za rad na projektima.

Gradska je uprava zapravo izrazito neefikasna. U četiri godine vladavine broj realiziranih projekata je trebao biti daleko veći. Ovdje ne mislimo na mlade i većinom stručne ljude u službama i odjelima, već na one koji upravljaju strategijom cijelog sustava.

Gradska je uprava imala olakotnu okolnost da se njen mandat događao u vrijeme kada su brojni Projekti ušli u fazu aktualizacije i postajali dostupni ali nije iskoristila njihovu brojnost niti blagodati.
Projekti koji su realizirani ili pokrenuti predstavljaju zapravo minimum onoga što se moglo učiniti, i nisu rezultat nikakvog posebnog zalaganja niti sposobnosti. Istina je, zapravo, da se, s obzirom na zadane okolnosti, moglo učiniti daleko, daleko više.

Nameće se također i pitanje zašto oporba često u istupima ističe da je sadašnjem gradonačelniku najveći propust i krimen to što živi i radi u Splitu? Da će tako biti znao je svaki građanin Ploča koji ga je birao na početku njegova mandata.

Nakon 4 godine mandata sadašnje reagiranje doista liči na igrokaz. Zašto se nasuprot tome propušta konstruktivna kritika u vezi značajne neefikasnosti i nefunkcionalnosti gradske uprave?

Potpuno je razumljivo da oporba u ovo predizborno vrijeme kritizira druge i ističe svoje zasluge, ali baš zato što je predizborna kampanja “skoro” u tijeku, ti pokušaji, premda imaju jako uporište, izgledaju prilično nevjerodostojno. Zašto su svi šutili o tome pune četiri godine?! Ili barem nisu bili dovoljno jasni i glasni!

Naš cilj nije prikupljanje ili oduzimanje bodova bilo kojoj strani. Naš je cilj nepristrana, konstruktivna i funkcionalna analiza i kritika. jer ako se samo malo bolje sagleda način na koji stvari funkcioniraju, postaje jasno da je gradska vlast bila neefikasna, te da je propustila osigurati brojne benefite koji su se nudili.

Upravo zato izražavamo nezadovoljstvo i to je ono što želimo mijenjati, a preduvjet promjene na bolje je razumijevanje i usvajanje prave slike sadašnjeg stanja.

Smatramo da Grad Ploče napokon zaslužuje sposobnu, funkcionalnu i dobro organiziranu gradsku vlast koja će na najbolji način iskoristiti prilike za razvoj grada koje će se u narednim godinama pružati. Igrokaze prepustimo kazalištima, ovaj grad treba pamet i zajedništvo da bi uspio opstati.

Domagoj Franić
Predsjednik ogranka DP Ploče

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni