Ekologija Politika

DOMOVINSKI POKRET poziva građane na podršku udruzi “Gomile”

“Čuvajmo Zemlju i prirodu na njoj, jer ih nismo naslijedili od svojih djedova i očeva, nego smo ih posudili od svojih potomaka.” (Poglavica Bik Koji Sjedi)
Još je kratko vrijeme do lokalnih izbora, kampanje postaju sve intezivnije, prijepori, prozivanja i nadmetanja stranaka u našem gradu sve intezivniji. Mi želimo pričati sa vama o jednoj ljepšoj temi, o održivom razvoju, zaštiti prirode i životinja.
Iznenađenje? Vjerujemo da mnogi od nas rijetko razmišljamo o tome jer to je nešto o čemu se brinu “tamo neke udruge”, “nekakvi što šetaju po prirodi i hrane životinje”.
Nije baš tako i sa vama želimo podijeliti nit vodilju o potrebi zajedničkog angažiranja na pomoći tim ljudima, kroz rad i volontiranje sa njima, kroz financijsku i pomoč bilo koje vrste. Pomoć vas kao pojedinaca, nas kao političke stranke i vlasti grada u kojem živimo.
Želimo vas upoznati sa Kulturnom udrugom “Gomile” koja već 13 godina samozatajno djeluje u našem gradu. Mogu se pohvaliti rezultatima u sferi zaštite kulturne baštine, likovne kulture, raznih manjih akcija, edukacijama i informiranjem javnosti o temeljnim vrijednostima kulture življenja. Posebice zadnjih godina bave se zaštitom prirode i životinja. Životinje su značajan i vrlo vrijedan segment ekosustava.
Svaka životinja ima svoju zadaću i potrebu u održavanju ravnoteže u prirodi. Njenom zdravom i održivom razvoju. U ovom stoljeću sve bržeg i šireg tehnološkog razvoja životinje ostaju bez svojih prirodnih staništa. Prometnice, širenje urbanih središta, razna zagađenja tla, zraka, voda, životinjama remeti prirodan opstanak, pogoduje širenju bolesti, nedostatku hrane, uništenju staništa.
Mnoge organizacije i udruge širom svijeta trude se i čine sve više u osvješćivanju tog problema. I u Hrvatskoj je to uređeno civiliziranim i pozitivnim zakonima i mnogi građani sudjeluju u očuvanju prirode i u brizi i zaštiti životinja kroz volonterski rad i udruge.
Kulturna udruga “Gomile” je u Pločama pokrenula akciju sterilizacije uličnih mačaka i zahvaljujući suradnji sa jednom njemačkom organizacijom od početka ove godine uspjeli su sterilizirati 156 mačaka. Njihovim programom predviđena je i daljnja sterilizacija i liječenje bolesnih mačaka ali i drugih životinja koje srećemo u nevolji (ježevi, ptice, psi, kornjače itd).
Jedini način da se riješi veliki a običnim građanima nepoznat problem koji imamo u Pločama je da se prirast slobodnoživućih životinja svede na kontrolirani broj . To će smanjiti nepotrebnu patnju životinja, smanjiti će troškove liječenja, sklanjanja, hranjenja i svega što zakon nalaže.
Udruga “Gomile”, volonteri i građani uz suradnju i pomoć udruga i volontera susjednih općina želi da Ploče budu grad primjer u svom odnosu prema prirodi kojom se još uvijek možemo pohvaliti ali i svojim odnosom prema životinjama koje su neizostavni dio te prirode.
Domovinski pokret Ploče pruža punu potporu ovoj udruzi i poziva građane da nam se pridruže na bilo koji način, briga o očuvanju prirode i briga o životinjama su vrlo koristan i nadasve plemenit posao. Očekujemo da nas podržite. Pozivamo i sve ostale političke stranke i druge čimbenike, gradske vlasti Ploča da u svoje programe i kasnije u svom djelovanju kroz gradska tijela i institucije uvrste prirodu i njene stanovnike ravnopravno sa svim ostalim predmetima i zadaćama sa kojima ćemo nastojati poboljšati život svih nas i doprinijeti razvoju našeg grada.
Održivost. ekologija, empatija, to su veliki ulozi za budućnost . Budite jamac te budućnosti, ostavimo u nasljeđe svoje djece očuvanu prirodu i životinjski svijet.
Domovinski pokret sa svojim volonterima je uz udrugu “Gomile”, budite to i vi.
Foto: Domovinski pokret Ploče Facebook

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni