Politika

Domovinski pokret Ploče: Vezovi za brodice u Pločama, gdje je istina?

Priopćenje koje smo dobili do Domovinskog pokreta Ploče prenosimo u cijelosti:

“Nažalost, kako smo pretpostavili i objavili u našemu komentaru na članak objavljen u “Ploče Online” od 15.3.2021 godine pod naslovom “LUČICA “MALA POŠTA”: Upućen Zaključak o zahtjevu za osnivanje Županijske lučke uprave Ploče”, dogodilo se.

Župan Dobroslavić je danas u istom mediju pod naslovom” ŽUPAN O ‘MALOJ POŠTI’: Osnivanje još jedne lučke uprave je gomilanje administracije” objavio da ne prihvaća takvu inicijativu grada Ploča.


Čitajući navedeni odgovor, nameće se pitanje građanima Ploča, vlasnicima vezova koji se opravdano bune na previsoku cijenu korištenja istih, gdje je istina u ovom slučaju i dali ih netko obmanjuje?

U zahtjevu grada Ploča decidirano stoji “da je Luka svrstana u luku I. kategorije bez obzira što nema odgovarajuću infrastrukturu, opremu i uslugu propisanu za luke I. kategorije (struju, vodu, nadzorne kamere, krmeni vez i istezalište za plovila), i sve to uz naplatu pristojbe za stalni vez u iznosu od maksimalnih 200,00 kn po dužnom metru plovila”, dok župan Dobroslavić u svom odgovoru navodi slijedeće: “Točno je da je područje luke proglašeno prvom kategorijom jer ispunja sve uvjete. Bilo je provjeravanja kod ministarstva je li razvrstavanje dobro i po zakonu, što je i potvrđeno.”

Vjerujem da su građani Ploča nakon ovih izjava doista zbunjeni i ogorčeni. Pozivam ovim putem župana Dobroslavića da javnosti predoči dokumente Ministarstva koje je “provjeravalo” dali je razvrstavanje bilo po zakonu i potvrdu koju spominje.

Također pozivam grad Ploče da javno objavi kriterije i uvjete klasifikacije iz Pravilnika iz čega je vidljivo dali Ploče ispunjavaju uvjete i kriterije da budu proglašene lukom I kategorije.

Pojasnite građanima koji dobijaju ugovore na potpisivanje i koje se prisiljava na potpis prijetnjom gubitka prava na vez, gdje je istina i tko ih obmanjuje?
Župan Dobroslavić u odgovoru spominje dvije tvrdnje a to je činjenica da Županijske Lučke uprave u RH posluju na principu tržišne ekonomije, tj.same stvaraju prihod i potporu im daje osnivač, dakle Županija i da županija uprihođuje ukupno 45.000 kn godišnje od Lučke uprave Ploče – Mala Pošta.

Uzmemo li obje tvrdnje istinitima, postavljamo pitanje opravdanosti eventualnog stvaranja Županijske Lučke Uprave Ploče ako bi nekim slučajem i došlo do toga.
Grad Ploče ne može i nije ovlašten financirati niti osnovati takvu Županijsku Lučku upravu koja po ustroju mora imati Upravno vijeće i ravnatelja, ukupno 5 osoba. Tri imenuju osnivači, jednog ministar iz redova lučke kapetanije i jednog predstavnici ovlaštenika koncesije. Županija od Lučke Uprave Ploče uprihođuje 45.000 kn godišnje što nebi bilo dovoljno niti za jednog uposlenika a kamo li za sve uposlene. Da ne govorimo o troškovima poslovanja, održavanja i slično.
Iz svega navedenog je vidljiv i razlog zašto Županija nije zainteresirana za osnivanje takve dodatne Županijske Lučke uprave Ploče koja bi joj samo stvarala ogromni trošak. Ako bi je i osnovala, uslijedilo bi sigurno i brzo povećanje cijena usluga vezova. Prelijevanje iz šupljeg u prazno.

Još jednom, prestanite građane Ploča zbunjivati , činiti ih ljutima i ogorčenima, iziđite u javnost sa dokazima svojih tvrdnji kako bi znali na čemu su i poduzeli daljnje korake u zaštiti svojih prava i financijskog preživljavanja, na čijem rubu se ionako odavno nalaze.

Domagoj Franić
Domovinski pokret Ploče”

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni