Politika i gospodarstvo

Domovinski pokret Ploče uputio apel vladi RH u svezi radnika Plobesta

Domovinski pokret Dubrovačko neretvanske županije i grada Ploča, kao domoljubna stranka koja štiti interese svakog Hrvatskog građanina tražimo od Vlade RH da ispravi nepravdu nanesenu radnicima tvrtke „Azbest“ Ploče, kasnije „Plobest“ Ploče.

Kako Domovinski pokret u vrijeme donošenja Zakona o obeštećenju radnika trgovačkog društva Plobest d.d. nije bio dio političkog života države i nije sudjelovao u radu Hrvatskog Sabora nije niti mogao utjecati na nepravdu koja je napravljena jednom djelu radnika spomenute tvrtke.

Ovim zakonom omogućili ste isplatu obeštećenja samo dijelu uposlenih koji su bili u tvrtki od 08.10.1991 do 2002 godine i koji su najmanje 5 godina bili izloženi štetnom utjecaju azbesta. Obeštećeno je 566 radnika i treba odati priznanje za taj čin, bez ustezanja.


566 osoba je dobilo barem financijsku, minimalnu „ispriku“ za trovanje i patnje kojima su bili izloženi tijekom niza godina rada u ovoj tvrtki. Trebali su dobiti i više jer zdravlje im na žalost nitko ne može vratiti ali i pokazivanje dobre volje i isprike velika je stvar.

Ta dobra volja i isprika nažalost nije dotaknula 76 uposlenih prije 1991 godine, onih koji su otišli u mirovinu ne ostvarivši 5 godina staža od 1991 do umirovljenja., kao da su bili podstanari u ovoj državi, kao da nisu postojali i nisu bili trovani do 1991 godine? Svrstali ste ih u građane drugog reda, kao da oni svojim radom nisu izgrađivali ovaj grad i ovu državu?

Svi oni boluju od azbestoze i mnogih drugih bolesti povezanih sa dugogodišnjim izlaganjem azbestu. Barem da im staračke dane i liječenja donekle učinite lakšima i podnošljivijima. Njihova prava ste izbrisali birokratskim potezom, imamo život prije 1991 i život iza 1991? Mineral azbest nije imao kalendar trovanja prema toj klasifikaciji. Vjerujemo da je utjecao na zdravlje i velikog broja građana ovoga grada kroz decenije postojanja a kamo li ne na uposlenike ove tvrtke.
Podnesena tužba Ustavnom sudu još uvijek nije razmatrana, vrijeme prolazi i produžava se agonija ovih bolesnih ljudi i njihovih obitelji. To nije samo 76 osoba, to je 76 obitelji ovoga grada.

Podsjećamo Vas, Vladu Republike Hrvatske da se Hrvatska u Deklaraciji o proglašenju suverene i samostalne RH obvezala štititi prava i interese svojih državljana bez obzira na vjersku, etničku i rasnu pripadnost, te isto tako Republika Hrvatska jamči, u skladu s pravilima međunarodnoga prava, drugim državama i međunarodnim organizacijama da će u cijelosti i savjesno izvršavati sva prava i obveze kao pravni sljednik tadašnje SFRJ u dijelu koji se odnosi na Republiku Hrvatsku. Isto tako, Hrvatski sabor je donio Zakon o odgovornosti Republike Hrvatske za štetu nastalu u bivšoj SFRJ za koju je odgovarala bivša SFRJ, u kojem se navodi da Republika Hrvatska, kao jedna od pravnih slijednica bivše SFRJ, odgovara za one štete nastale u bivšoj SFRJ.

Iz navedenog razvidno je da Vlada i Sabor nisu vodili računa o interesima svih građana koji su bili zaposleni u „Azebest“-u, tj. „Plobest“-u Ploče. Odštetu su dobili samo djelatnici koji su bili zaposleni od 8.10.1991 do 2002 koji su ostvarili 5 godina staža u tom periodu,prije umirovljenja. Ostali kao da nisu postojali u životu ovoga grada.

Svaki radnik navedene tvrtke koji je tijekom svog rada bio izložen azbestu, bio je izložen od datuma osnivanja tvrtke pa sve do odluke o ukidanju uporabe azbesta kao sirovine u proizvodnji. Svjedoci smo da je veliki dio radnika ove tvrtke nažalost preminuo upravo od posljedica neposrednog izlaganja i rada sa tom sirovinom, a onaj manji dio koji je još uvijek živ trpi teške zdravstvene posljedice rada sa azbestom.

Ograničavanje isplate odštete radnicima na referentno razdoblje od 08.10.1991 godine nadalje i najmanje pet godina rada nije u skladu sa Ustavom i pozitivnim zakonima Republike Hrvatske.

Domovinski pokret od Vas traži da se učinjena nepravda prema radnicima „Azebest“-a tj. „Plobest“-a ispravi tako da se svi radnici koji su bili kroz svoj rad u doticaju sa sirovinom azbest obeštete na način kako je do sada, pravilno i obeštećen dio radnika ali na žalost ne i svi.

Svi radnici ove tvrtke su isti, svi su svojim radom uvelike doprinijeli stvaranju i razvoju našeg grada, svi su bili trovani i umirali od istih bolesti-azbestoze i karcinoma. Nikada ih ovaj grad nije dijelio ni po čemu, vi ste to učinili nepravednim pristupom i donesenim zakonom po ovom pitanju.

Očekujemo da postupite prema gore navedenim Deklaracijama i Zakonima, da ispravite nepravdu prema ovim ljudima koji su dovoljno propatili ostavivši svoje zdravlje za boljitak svih nas, nemojte od njih praviti građane drugog reda.

Predsjednik podružnice Domovinskog pokreta DNŽ
Domagoj Franić

DANAS SMO UPUTILI APEL VLADI RH U SVEZI RADNIKA "PLOBEST"-a PLOČE
—————————————

Domovinski…

Posted by Domovinski pokret Ploče on Thursday, February 18, 2021