Politika

DOMOVINSKI POKRET: Plobest – Dokle smo stigli?

Domovinski pokret Ploče je prije dva dana izvjestio da je 18.03.2021 godine održana 49. sjednica Vlade RH na kojoj je ista trebala dati očitovanje na zahtjev Ustavnog suda RH u vezi s prijedlozima za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske članka 1. i članka 2. stavka 1. Zakona o obeštećenju radnika trgovačkog društva Plobest d.d. (“Narodne novine”, broj 13/20.)

Iz izdanog priopćenja vidljivo je da se Vlada RH očitovala na dopunjeni zahtjev Ustavnog suda Republike Hrvatske.

 


Iz Domovinskog pokreta Ploče nastavljaju:

“Pozivamo Vladu RH da uskoro iziđe u javnost sa priopćenjem i da svojim stavovima jasno pokaže da je pogriješila prilikom donošenja diskriminirajućih odredbi zakona a što je uostalom nedavno u svome priopćenju potvrdio i ministar Ćorić.

Do lokalnih izbora je ionako najavljena isplata druge rate obeštećenja dijelu radnika pa bi bilo fer i lijepo reći onima koji su oštećeni i obiteljima onih koji su umrli što okvirno mogu očekivati i čemu se mogu nadati, makar to bilo i u predizborne svrhe.

Eventualno pozivanje na sudski postupak i nemogućnost komentiranja predmeta u radu ne prihvaćamo kao obrazloženje.

Čekanje presude Ustavnog suda biti će poraz dobre volje i nepoštivanje radnika Plobesta sa vaše strane ako ste več uvidjeli da je zakon nepravedan i sami ste potvrdili da će nepravda biti ispravljena.

Učinite to prije presude na koju se može čekati godinama, njih većina radnika nema puno pred sobom , bolesni su, nažalost mnogih više i nema ali imaju nasljednike. Obeštetite i njih, azbest nije birao žrtve i dijelio ih, nemojte ni vi.

“Dobra volja” Vlade RH je već trebala biti izražena kroz pokretanje procedure za donošenje prijedloga novog zakona ili prijedloga izmjena/dopuna postojećeg zakona a što još uvijek nije učinjeno.

Ne mora se u ovoj napaćenoj zemlji uvijek čekati nekakve izbore da bi krenula obećanja, asfaltiranja i govori, pokažite želju da ovaj problem građana Ploča riješite sada i odmah.

Indikativno je da još uvijek nije došlo ni do kakvih kontakata stručnih tijela Vlade sa bivšim uposlenicima Plobesta i njihovim predstavnicima ili udrugama, koje su podnijele ustavnu tužbu i koji najbolje poznaju navedenu problematiku.

Nadamo se da nećete ponoviti greške iz prošlosti jer problematika je kompleksna, zahtjeva objektivno i sveobuhvatno sagledavanje problema uz suradnju svih zainteresiranih pojedinaca, udruga i institucija.

Domovinski pokret će i dalje pratiti navedenu problematiku.”

 

Tekst i fotografija: Domovinski pokret Ploče Facebook

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni