Politika

Dom zdravlja u Pločama grijat će solarna energija

Dom zdravlja Ploče, uz potporu osnivača Dubrovačko-neretvanske županije, pripremio je tehničku dokumentaciju i osigurao potrebne suglasnosti za početak projekta izgradnje integriranih solarnih elektrana.


Riječ je o projektu koji se priprema već dulje vrijeme i za koji je glavnu izvedbenu projektnu dokumentaciju radio inženjerski biro “Knežević” d.o.o. iz Dubrovnika, projektantsko društvo specijalizirano za ovu vrstu projekata, a kojim se namjerava izgraditi sustav integriranih solarnih elektrana na krovovima zgrada kompleksa Doma zdravlja Ploče.
Prva zgrada na kojoj će se projekt ostvariti je tzv. zgrada kompleksa B; na raspoloživoj površini njezina ravnog krova optimalno će se rasporediti fotonaponski moduli, uz automatski rad sunčane elektrane u svim vremenskim uvjetima.

Radi se o integriranoj sunčanoj elektrani prvenstveno predviđenoj za podmirenje vlastitih potreba i s predajom viška proizvedene električne energije u n.n. distributivnu mrežu. Integrirana sunčana elektrana izgradit će se na temelju glavnog izvedbenog projekta koji je usklađen s uvjetima iz pribavljene prethodne elektroenergetske suglasnosti.

Za ovu prvu fazu projekta, tj. izgradnju solarne elektrane na zgradi B, osigurana su sredstva financijskim planom Doma zdravlja i proračunom Dubrovačko-neretvanske županije. Preostale elektrane do ukupnog sustava na drugim dvjema zgradama kompleksa Doma zdravlja s pripremljenom dokumentacijom, prema izjavi ravnatelja Doma zdravlja Ploče, dr. Vinka Matića, pripremaju se u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom za natječaje Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti i druge dostupne fondove.

Ravnatelj Matić dodao je da izgradnja solarne elektrane na krovu zgrade B kreće uskoro, već u prvom tromjesečju 2016. godine, te će se samo realizacijom ove prve faze projekta osigurati električna energija za vlastitu potrošnju od 40,83 MWh godišnje prema Glavnom izvedbenom elektrotehničkom projektu, uz ekološki učinak godišnjeg smanjivanja CO2 emisija od 15,35 tona ili 460,56 tona tijekom 30 godina rada.

Tekst i foto: Ante Šunjić
www.slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni