Politika

DOLINA NERETVE: Avanturisti su davno otkrili sve što ova regija nudi

Mnogima dolina Neretve ne izgleda kao područje na kojem se može išta avanturistički raditi, no potpuno su u krivu. Cijeli je niz zanimacija za sve one koji žele malo aktivniji odmor, a uz to ih zanima i područje u koje su došli.

Mnogi ne znaju da se u radijusu od 10 kilometara nalaze jezera, rijeka, more, planine i dolina. Tu je ušće rijeke Neretve, Baćinska jezera i kilometrima duge šljunčane plaže u mjestu Gradac, tako da je, zapravo, riječ o mikrolokaciji koji svakako vrijedi obići. Turisti mogu birati gdje će se točno kupati, a ako požele, mogu voziti bicikl, paddle surf, kajak…

Dok paddle surf i windsurf vodi bračni par Beata i Ivan Đelmić, ostale izlete organizira i vodi ekipa Life and Ventures, koju čine Mario i Andrea. Oni nam kažu kako preferiraju manje grupe, a ako se prijavi previše ljudi, onda grupu podijele i svatko od njih sam vodi jednu. Oboje su certificirani vodiči, imaju položenu prvu pomoć i vlasnici su jedne od dviju aktivnih agencija za pustolovni turizam na tom području.


Više informacija može se pronaći na stranicama www.lifeandventures.com, a informacije o paddle i windsurfu na www.paddlesurfcroatia.com.

KAJAKARENJE

Vožnja kajacima niz Neretvu
Foto: Life&ventures

Može se kajacima obići spektakularna Baćinska jezera, kao i rijeku Norin (od izvora u mjestu Vid nedaleko od Metkovića do ušća Norina u Neretvu), kao i od Opuzena prema jezeru Kuti. Tu je i “sea kayak” izlet od Blava do prokopa JNA na Rabi, koji su nekoć služili kao sklonište za brodove. Vožnja se nekoliko puta prekida zbog odmora i nekih drugih aktivnosti – ronjenja, kupanja, piknika, neke igre…Svu opremu osiguravaju organizatori, a ljubimci se mogu pridružiti na putovanju. Svaka od ruta košta jednako: 250 kuna.

Aktivni odmor u dolini Neretve
Foto: Life&ventures

Tijekom izleta na Baćinskim jezerima posjećuju se sva važna mjesta: izvori, Otok ljubavi… Svaki put imaju dužu pauzu na lokalitetu Mindel, gdje stave hammocke pa gosti malo odmaraju ili se kupaju. Na izletu se prođe 5 od 7 jezera i dok se vesla, vodiči pričaju gostima zanimljivosti o povijesti jezera i okolice.

Izlet na Norinu traje oko tri sata. Kreće se pokraj sjajnog i, nažalost, ne dovoljno poznatog muzeja u Vidu i završava na ušću Norina u Neretvu. Norin je prelijepa mala rijeka, jedno od najdivljijih mjesta u Neretvi, koja podsjeća na prašumu. Ima jako puno ptica tako da turiste često slijede tijekom izleta i to stvara poseban ugođaj.

Izlet iz Opuzena na jezero Kuti je atraktivan zbog labirinta kanala koji vode do tog jezera. Riječ je o mreži kanala koji su iskopani zbog navodnjavanja. Neki od njih vode do jezera, neki su slijepe “ulice”. Lako se može dogoditi da osoba zaluta ukoliko ne ide s vodičem pa se nerijetko treba vraćati i po nekoliko stotina metara. Kanala je toliko mnogo da se stvarno lako izgubiti, ali to i daje tu neku čar izletu.

BICIKLISTIČKE TURE

U dolini Neretve uređene su brojne biciklističke staze
Foto: Life&ventures

U zadnje je vrijeme najpopularnija ona u polju Jezero kraj Staševice. To formalno nije dio Neretve, ali je jako blizu. Tu je i tura obilaska tunela na Baćinskim jezerima, kombinirana s vožnjom kajakom. Riječ je o tunelu kroz koji teče rijeka Matica u zimskim mjesecima, a ljeti je suh. Dug je 2 kilometra i dosta je atraktivan za prehodati, a može se i biciklom kroz njega. Cijena je 350 kuna, a u nju je uključen wine tasting u dvije vinarije.

Biciklistički izlet kroz polje Jezero traje oko četiri sata. Biciklira se kroz polje, uz rijeku Maticu, kroz vinograde. Iza grupe uvijek ide servisni kombi koji uskače po potrebi, nosi osvježenja i slično. Na kraju izleta je posjet vinarijama gdje domaćini pripreme kušanje lokalnih vina i proizvoda. Polje Jezero trenutno se dosta promovira kao biciklistička destinacija zbog velike količine makadamskih puteva kroz njega. Inače je najveće vinogorje u Hrvatskoj.

PLANINARENJE

Neretva je dobra i za planinarenje, ali se tijekom ljetnih mjeseci, zbog velikih vrućina, takvi izleti izbjegavaju. No, moguće ih je dogovoriti u drugo doba godine. Osim običnog planinarenja, nudi se i penjanje na stijene. Pridružiti se mogu početnici i napredni penjači, a vodič je certificiran za penjanje. Programi ovise o dobu godine, broju ljudi u grupi, znanju… Pa se prema tome dogovaraju i cijene.

PADDLE SURF

Padlle surf Baćina
Foto: Ivan Đelmić

Ekipa surfera i avanturističkih vodiča koji se bave organiziranjem škole i izleta na SUP daskama i jedrenju na daskama (Windsurfingu) na području Baćinskih jezera i ušća rijeke Neretve.

Baćinska jezera svjetski su poznata destinacija za veslanje na SUP dasci, koja sa svojih 7 jezera i kanala čini odličnu lokaciju za istraživanje i veslanje. Nakon kratke obuke i upoznavanja s elementima sporta, vodič turiste provodi kroz divljinu, i upoznaje ih s biljnim i životinjskim svijetom jezera. Potom vodiči pripremaju poslasticu: odmor na ležaljkama u tajnoj bazi.

Bili smo jednom u toj bazi, riječ je o divnom, umirujućem prostoru i definitno ga se isplati vidjeti. Kratka školica i izlet na Baćinska jezera koštaju 250 kuna. Naravno, ako netko želi sam iznajmiti dasku na sat vremena i malo se voziti, onda će najam daske platiti 40 kuna.

Piše: Zrinka Korljan/ Jutarnji list

 

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni