Politika i gospodarstvo

DOKTORI ZNANOSTI: Mišo Krstičević među osam najobrazovanijih gradonačelnika u Hrvatskoj

Od svih gradonačelnika u Hrvatskoj, grad Split ima najobrazovanijeg koji ima i najbogatiju međunarodnu karijeru. Ivica Puljak, jedan je od osam doktora znanosti među 128 gradonačelnika, a uz njega gradonačelnike s doktorskom titulom imaju još Makarska, Požega, Ploče, Pula, Rovinj, Samobor i Varaždin. Na korak do titule je i kninski gradonačelnik Marijo Ćaćić.

Prije deset godina među gradonačelnicima je bio samo jedan doktor znanosti.

Plaće gradonačelnika kreću se između 13.500 i 22.000 kuna neto, a među najdebljim buštama je ona zadarskog gradonačelnika Branka  Dukića koji neto primi iznad 22.000 kuna. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ima oko 17.400 kuna, a splitski 19.000 kuna. Neki od njih su volonteri koji ne primaju gradonačelničku plaću poput dr. Miše Krstičevića gradonačelnika Ploča i Karla Starčevića iz Gospića koji je vlasnik pivovare “Ličanka” i proizvodi poznato “Velebitsko pivo”.


Prema istraživanju koje je proveo gradonačelnik.hr, od 128 gradonačelnika njih 98 je završilo fakultet, 20 ih ima srednju stručnu spremu, a 14 višu školu. Očekivalo bi se da ih je najviše ekonomista i pravnika, ali nije, najviše je inženjera.

Uz Puljka, doktori znanosti su i Zoran Paunović, gradonačelnik Makarske, kirurg Željko Glavić iz Požega koji je i sveučilišni profesor kirurgije, Filip Zoričić gradonačelnik Pule, ekonomiju su doktorirali  Marko Paliaga iz Rovinja i Petra Škrobot gradonačelnica Samobora, dok je Varaždinac Neven Bosilj doktor informacijskih i komunikacijskih znanosti. Manje je poznato je dr. znanosti i Mišo Krstičević, gradonačelnik Ploča i kirurg u splitskoj bolnici.

“U gradonačelničkim korespondencijama nikad se ne koristi titulom dr. znanosti jer ne smatra da je to bitno naglašavati u poslu koji obavljam – kaže nam dr. Krstičević. Novi-stari gradonačelnika Ploča, mandat je potvrdio uvjerljivo odmah u prvom krugu izbora osvojivši više od 60 posto glasova birača.

Puljak je u školsku klupu sjeo prvi put u splitskoj osnovnoj školi „Plokite“, potom je odlučio studirati elektrotehniku, a onda na prvoj godini shvatio da ga zanima fizika. Nakon diplome na splitskom FESB-u 1994. godine magistrirao je fiziku elementarnih čestica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu te potom doktorirao na sveučilištu Pierre i Marie Curie u Parizu. Radio je u prestižnom CERN-u i bio gostujući profesor na Ecole polytechnique u Francuskoj te vodio jednu od grupa znanstvenika koji su sudjelovali na projektu pronalaska tzv. „božje čestice“ ili Higgsova bozona.

Među osmero doktora znanosti još je jedan Splićanin, kako kaže, „i Getanin i mulac“, profesor hrvatskog jezika i književnosti te povijesti – Filip Zoričić. Htio je biti i svećenik i profesor, a na koncu je srušio IDS-ovu utvrdu i postao gradonačelnik Pule. Bivši ravnatelj tamošnje gimnazije i njegova supruga zajedno imaju pet kredita, a mjesečno im na rate ode više od sedam tisuća kuna. Supruga je vlasnica stana u Puli od 44,84 kvadrata vrijednog 60 tisuća eura, a kupila ga je na kredit. Na rate je kupljen i Citroën C4 Picasso iz 2015. procijenjen na šest tisuća kuna.

Makarski gradonačelnik Zoran Paunović koji se voli predstavljati kao obiteljski čovjek i otac troje djece, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao na Sveučilištu u Splitu poslovnu ekonomiju, na temu turizma. Odrastao je na Sinokoši, a kaže, kako je najljepše dane svoje mladosti proveo igrajući košarku za Amforu, svirajući trubu u gradskoj glazbi i plešući folklor u Tempetu.

Slobodna Dalmacija