Politika

Doktori će prijaviti MUP-u ako imate povišen tlak, dijabetes, išijas ili pijete tablete za smirenje?

Uskoro bi na snagu mogle stupiti nove izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje bi utjecale na brojne vozače koji koriste neku terapiju. No, liječnici se protive izmjenama i žele da se ponovno napišu.

Ako prijedlog prođe, na udaru bi se mogli doći oni koji piju tablete za smirenje, tlakaši, dijabetičari i brojni drugi bolesnici, poput primjerice onih koji imaju ozbiljnih problema s išijasom. Na popisu su i brojne druge bolesti…

MUP novim izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje predlaže, želi povećati sigurnost cestovnog prometa. Međutim, zbog dijela izmjena bune se obiteljski liječnici jer bi oni, ako njihov pacijent radi svog zdravstvenog stanja privremeno nije sposoban sigurno upravljati vozilom, o tome trebali obavijestiti policiju, nakon što prvo izdaju pacijentu upozorenje da ne vozi, navodi Index.


Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) Nataša Ban Toskić za Index je rekla da se striktno protive tome.

Naime, MUP je 7. srpnja na javno savjetovanje uputio Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o sigurnosti prometa na cestama (ZPSC) koje će trajati do 7. kolovoza.

“Zbog administrativnog i financijskog smanjenja opterećenja vozača, liječnika te policijskih uprava i postaja potrebno je detaljnije urediti odredbe ZSPC-a kojima su regulirani zdravstveni pregledi vozača. Prema trenutno važećim odredbama Zakona troškove izvanrednog nadzornog zdravstvenog pregleda snose vozači odnosno policijske uprave ili policijske postaje, ovisno o utvrđenom zdravstvenom stanju samog vozača.

Zbog toga se uvodi mogućnost da liječnici uz upozorenje vozaču da privremeno nije sposoban sigurno upravljati vozilom zbog trenutnog zdravstvenog stanja o tome obavijeste policijsku upravu ili policijsku prema mjestu prebivališta, boravišta, uobičajenog boravišta, školovanja, odnosno privremenog ili stalnog boravka vozača, a da pri tome vozač nije dužan obaviti zdravstveni pregled.

Liječnici izdaju vozaču upozorenje, odnosno obavijest o nesposobnosti za upravljanje vozilima, koja bi bila upisana u Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske, a vozači bi se morali pridržavati navedene obavijesti, te ne upravljati vozilom. Obavijest će putem CEZIH-a biti dostavljena Ministarstvu unutarnjih poslova, čime bi se smanjilo administrativno opterećenje liječnika vezano uz slanje pisanih obavijesti MUP-u”, stoji u Nacrtu prijedloga izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Predsjednica KOHOM-a Nataša Ban Toskić za Index je rekla kako bi, ako se izmjene izglasaju, svaki prometni policajac vidio kome je izreknuta mjera privremene zabrane upravljanja vozilom.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni