Politika i gospodarstvo

Dok domaći poljoprivrednici beru svježe plodove, Hrvati jedu uvozno smeće!

Sezona je berbe jabuka. Na plantažama u Hrvatskoj će se ubrati oko 70 tisuća tona jabuka, ali jabuke su slatke svima osim proizvođačima, piše Stanislav Soldo za Slobodnu Dalmaciju.

Njima su itekako kisele jer su domaće tržnice preplavile nekvalitetne uvozne jabuke, uglavnom iz Poljske. Riječ je o prošlogodišnjem urodu, odnosno starim jabukama koje su kao uvozno voće stigle u Hrvatsku. Da sve bude još gore, na nekima piše da su proizvedene na hrvatskim OPG-ovima.

Ako se ovakva praksa nastavi, jabuke proizvedene u Hrvatskoj postat će prošlost, a Hrvati će jesti uvozno smeće, točnije podvaljivat će im se voće koji bi u normalnim okolnostima trebalo završiti na smetlištu, a ne na policama trgovačkih centara.


Upućeniji u zbivanja oko uvoza voća tvrde da se u Poljskoj čiste skladišta i hladnjače te da se takva jabuka doprema u Hrvatsku.

Riječ je o jabukama koje uvoznici plaćaju po 15 eurocenti (oko jedne kune) za kilogram, da bi se kasnije naivnim kupcima prodavale po deset puta skupljoj cijeni.

Sitna slova

Proizvođači su stoga očajni. Ističu da bi Hrvatska trebala štititi domaću proizvodnju, ali ni jedna vlada do sada, očito pritisnuta uvoznim lobijima, nije imala snage uhvatiti se ukoštac s ovim gorućim problemom domaće poljoprivrede.

Međutim, voćari s kojima smo razgovarali su jedinstveni – država ne bi trebala dopustiti uvoz jabuka dok god ima domaćih jabuka. Ističu primjer Italije, Austrije, Njemačke koje ne dopuštaju uvoz jabuka u vrijeme berbe, štiteći tako domaću proizvodnju.

Kako bi se upozorilo na ovakvo neodrživo stanje, formiran je i krizni stožer voćarske zajednice i uzgajivača jabuka, no ništa se bitnije nije promijenilo, reći će Željko Ledinski, uzgajivač jabuka i predsjednik tog kriznog stožera.

– Na samom početku berbe naših jabuka na police dolaze stare uvozne jabuke. One se lako mogu prepoznati. Dok domaća jabuka ima svježu zelenu peteljku, ona koja je bila u skladištu godinu dana ima suhu peteljku – pojašnjava Ledinski.

Takva nekvalitetna jabuka prodaje se po nešto nižoj akcijskoj cijeni i čim stigne svježa hrvatska jabuka ona također ide na akcije, čime trgovci obezvrjeđuju domaću proizvodnju. Osim toga, Hrvatska nema nacionalni standard obilježavanja domaćih jabuka, pa često uopće ne piše podrijetlo jabuke koja se prodaje ili, pak, piše sitnim slovima koje nitko ne čita.

– Hrvatska je zahvalno tržište za uvoz jabuka jer nema učinkovite kontrole. Ako imate u jednom nacionalnom trgovačkom lancu jabuku koja se prodaje po 3,99 kuna, a njezina proizvodnja košta minimalno 2,5 kuna, onda je jasno da tu nešto ne štima i da je to jabuka iz uvoza, Slovenije, Italije, Poljske – ističe Ledinski, koji pozdravlja akcije Državnog inspektorata, čiji su djelatnici posljednjih dana krenuli u inspekcije po trgovačkim centrima, kako bi se utvrdilo tko kome prodaje kakvu robu.

Osim voćara, žrtve uvoznih lobija su i hrvatski građani koji uglavnom ne čitaju sitna slova na deklaracijama. Istina, uvozna jabuka koju kupe je tehnološki ispravna i može se pojesti, ali upitna je njezina energetska vrijednost i kvaliteta. U takvim uvjetima jabuka iz domaće proizvodnje se ne može prodati i propada na stablima ili trune u skladištima.

Prijeti izumiranje

Naime, i skladištenje je veliki problem jer Hrvatska trenutačno ima kapacitete za skladištenje oko 50 tisuća tona jabuka, a proizvodi se i do 70 tisuća tona, pa tako izravno propada oko 20 tisuća tona jabuka jer se nema gdje kvalitetno uskladištiti.

– Takva se jabuka prodaje uz cestu u vrećicama i gubi na kvaliteti kada stoji na suncu – kazat će naš sugovornik, koji tvrdi da se, unatoč najavama, još uvijek ništa nije pokrenulo po pitanju izgradnje hladnjača i skladišnih centara s kapacitetom od tri do pet tisuća tona.

Međutim, nisu poznati uvjeti pod kojima će se graditi te hladnjače, jer je u početku bilo rečeno da će to biti županijska poduzeća, što u konačnici znači da će njihovim radom upravljati politika, a ne tržište.

– Naši voćari su iscrpljeni. Dvije godine za redom smo imali mraz, a sada nas obezvrjeđuje uvoz. Očito je da proizvodnji jabuka prijeti izumiranje. Nema ni prerađivačkih kapaciteta jer se industrijska jabuka za preradu prodaje u Austriji i Sloveniji, pa je moja crna prognoza da bi Hrvatska mogla ostati bez voćarstva – pesimističan je Ledinski, koji ističe da u Hrvatsku dolaze stranici koji kupuju naše voćnjake.

– Mi ne tražimo nikakvu milost od države već da nam se omogući da svoje proizvode prodajemo po normalnim cijenama, koje mogu zadovoljiti troškove proizvodnje – rezolutan je Ledinski.

Iako Ministarstvo poljoprivrede proizvođače jabuka potiče s 20 milijuna kuna, kako bi se barem malo ublažile štete u voćnjacima, to ni približno nije dovoljno da se spasi godinama zapuštena proizvodnja.

Zapravo, voćari ističu da je riječ o vatrogasnim mjerama koje tek kratkoročno mogu ublažiti štete proizvođačima, a nikako potaknuti razvoj voćarstva, odnosno intenzivirati proizvodnju jabuka.