Politika i gospodarstvo

Dobroslavić o mandarinama

Nikola Dobroslavic by Zoran Kusalo

Župan Nikola Dobroslavić uputio je pismo ministarstvima vanjskih poslova i poljoprivrede te Hrvatskoj gospodarskoj komori o situaciji u kojoj su se zbog odluke Ruske Federacije našli voćari iz doline Neretve:

„Poštovani,

Udruga voćara „Mandarina“ iz doline Neretve upozorila nas je na iznimno štetne posljedice za njih nastalih nakon što je Rusija zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda iz zemalja Europske unije.


Proizvođači navode kako će odlukom Ruske Federacije nastati niz štetnih posljedica za proizvođače i distributere mandarina u dolini Neretve. Tako su naveli kako je čak 40 posto izvoza mandarina iz doline Neretve u 2012. godini plasirano na tržište Rusije. U 2013. taj je postotak bio nešto manji jer su plodovi, pogođeni tučom, bili lošije kvalitete, ali su voćari u 2014. godini očekivali nadmašiti brojke iz 2012. jer očekuju rekordan urod od 80 tisuća tona voća iznad prosječne kvalitete.

Također, voćari napominju kako u suradnji sa HGK aktivno sudjeluju na prestižnom Međunarodnom sajmu hrane i pića u Moskvi (WORLD FOOD MOSCOW) s ciljem dodatne promocije proizvoda.

Odluka o zabrani izvoza na tržište Rusije ozbiljno je ugrozila voćare u planiranim aktivnostima. Trenutna situacija traženja novih tržišta mjesec dana prije početka berbe u najmanju ruku je neizvjesna, kao što je neizvjesna  pozicija 20- tak tisuća stanovnika Neretve  koji su egzistencijalno vezani uz mandarine.

Stoga Vas molimo  da učinite sve kako bi  što uvjerljivije predstavili ovaj problem u kontekstu dogovorenog sastanka ministara na razini EU.

Smatramo da EU ima razrađene mehanizme pomoći prvenstveno malim ekonomijama, a koje se ne mogu tako brzo prilagođavati ovim, moglo bi se slobodno reći izvanrednim, okolnostima.

U tom smislu voćari nude i konkretan prijedlog za zaštitu proizvoda proizvedenih unutar EU i to uvođenjem prelevmana na uvoz iz zemalja izvan zone.” navedeno je u priopćenju.

Tekst: Dubrovački vjesnik
Foto: Zoran Kusalo