Politika i gospodarstvo

DOBAR POSAO: Gradu Pločama preko 3 milijuna kuna za odobrene projekte

Gradonačelnik Ploča, Mišo Krstičević, na svojim službenim stranicama je podijelio vijesti vezane za aktivnosti gradskih službi u protekla dva tjedna, a koja se tiču projekata na kojima je aplicirao Grad Ploče.

Komentar prenosimo u cijelosti:

Iako smo na samom vrhuncu Pločanskog ljeta, pred nama su dvije najveće manifestacije, Maraton lađa i Ribarska noć u Pločama, gradske službe na čelu sa mojim timom ne miruju.


Nekoliko odobrenja prijavljenih projekata, zaprimljenih u protekla dva tjedna, još jednom su potvrdile da su samo upornost i predanost garancija za uspjeh.

Hrvatska turistička zajednica odobrila je sufinanciranje petodnevne manifestacije i događanja vezanih za Maraton lađa 2018. godine kao i projekt uređenja Malog Milosavca u Pločama. Oba su projekta prijavljena u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Ploča.

Osim navedenih projekata, a u okviru INTERREEG programa Italija – Hrvatska, na listi odobrenih projekata našla su se dva projekta u kojem su projektni partneri Grad Ploče i Izvor Ploče, javna ustanova.

Projektom COASTENERGY, u kojem je partner Grad Ploče, provest će se niz inovacijskih aktivnosti u područjima plave energije, akvakulture i održivog ribarstva i obalnog turizma, pomorske plovidbe, biotehnologije mora, obalne zaštite, praćenja i nadzora, povećanja prijenosa znanja unutar projektnog područja te podrška suradnji između istraživačkih centara, sektora visokog obrazovanja i javnog sektora, stvarajući tako prostor za komercijalizaciju rezultata istraživanja i omogućavanje lakšeg pristupa znanju.

Ukupna iznos koji bi Grad Ploče trebao dobiti provedbom navedenog projekta je 193.000 eura.

Projektom ADSwim, u kojem je projektni partner IZVOR Ploče, javna ustanova, provest će se niz aktivnosti usmjerenih na istraživanja i analize utjecaja otpadnih voda na kvalitetu vode za kupanje te sam monitoring vode, dok će IZVOR Ploče kroz projektne aktivnosti započeti s rješavanjem krucijalnog problema otpadnih voda u naseljima Komin i Banja.

Grad Ploče je s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisao Ugovor o nabavi spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, ukupne vrijednosti 1.479.903,34 kn, od čega će sufinanciranje Grada iznositi 15%. Uz reciklažno dvorište, odobreni je projekt još jedna karika u cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom.

Komunalno održavanje d.o.o. zaprimilo je od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Odluku o sufinanciranju kupnje energetski učinkovitog vozila, odnosno subvenciju u iznosu od 80.000,00 kn.

U iščekivanju još lijepih vijesti, dragi moji sugrađani, želim vam ugodan vikend. Vidimo se sutra u Pločama na dočeku lađara i velikoj fešti na najljepšoj rivi na Jadranu!

BUDIMO DOBRI DOMAĆINI

Mišo Krstičević, gradonačelnik