Politika i gospodarstvo

Deša Rathman: Ne mogu mi oprostiti uspjeh

Otkako je došla na mjesto ravnateljice Lučke uprave Ploče, Deša Rathman nije prestala izazivati kontroverze. Već na samom početku dalo se naslutiti da će se voditi rovovska bitka između HDZ-a i SDP-a, čiji je Rathman bila izbor.

Najžešći napadi dolazili su iz suprotnog, HDZ-ova političkog tabora, a ravnateljicu nisu štedjeli ni u vlastitim stranačkim redovima.

Na listi grijeha našlo se sve i svašta, od kašnjenja terminala za rasute terete, što mjesečno košta Lučku upravu i do 600 tisuća kuna, naručivanja radova bez suglasnosti Upravnog vijeća pa do korištenja službenog vozila u privatne svrhe, čime se, navodno, bavio i DORH.


Međutim, Deša Rathman svima jasno odgovara kako je zapravo riječ o ljubomori zbog njezina uspjeha.

– Ljudi ti sve mogu oprostiti, ali uspjeh i znanje ne – kaže Rathman.

Neki će reći kako je njezino napuštanje kormila Lučke uprave povezano s bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem, koji ju je tu, navodno, doveo, ali Deša Rathman to odlučno opovrgava.

Kaže: “Jednostavno sam se umorila.”

Upravno vijeće nije prihvatilo vaš zahtjev za sporazumni raskid ugovora o radu. Dakle, vi ste protiv svoje volje još uvijek na čelu Lučke uprave Ploče. Kako dalje?
– I dalje inzistiram na svom zahtjevu za sporazumni raskid ugovora o radu.

Neki kažu da je to zapravo smjena ravnateljice te da nije riječ o sporazumnom odlasku?
– Riječ je o mojoj inicijativi. Očekivala sam da će se moj zahtjev za sporazumni raskid ugovora o radu protumačiti kao smjena i iskoristiti za novu pogrešnu, proizvoljnu i negativnu interpretaciju rada Lučke uprave. Ustanova je trenutno, prema rezultatima poslovanja, izrazito uspješna.

Što je s projektom integracije trgovine i transporta?
– U sadašnjoj fazi Projekt ITT (projekt integracije trgovine i transporta u Luci Ploče) na sigurnom je putu prema svom završetku, u skladu s rokovima Svjetske banke, što su 16. lipnja 2015. godine ponovno potvrdili Svjetska banka i Ministarstvo financija. Na ovako složenom projektu problema uvijek mora biti, a oni su trenutno vezani za elemente koji nisu u nadležnosti Lučke uprave Ploče, već drugih institucija. Primjerice, izgradnja pristupne ceste, koja je u nadležnosti HAC-a i koja još nije započela s izgradnjom, a nužna je za dobivanje uporabne dozvole za ulazni terminal, a samim tim i za njegovu funkcionalnost nakon izgradnje.

Često spominjete naslijeđene probleme oko ovoga projekta, o čemu se radi?
– U trenutku mog dolaska u Lučku upravu Ploče, sam opstanak cijelog Projekta ITT bio je upitan, što ni ne čudi jer se radi o daleko najsloženijem projektu na Jadranu. Projekt zahtijeva dobro posloženu poslovnu organizaciju i upravljanje, što smo uspjeli postići reorganizacijom poslovanja ustanove i angažmanom vanjskog konzultanta, prema preporuci Svjetske banke. Smatram da je izgrađena bliska suradnja s koncesionarom i sa Svjetskom bankom te zajedničko i pravodobno koordiniranje u jako puno elemenata – temelj što danas uistinu imamo tako vrijedan projekt, koji je, unatoč kriznim fazama, usmjeren prema uspješnoj realizaciji. Sve to omogućilo je prevladavanje kriznih situacija koje su nas dočekale i bio je istinski izazov suočiti se s takvim poslovnim okolnostima.

Prigovara vam se i kašnjenje terminala za rasute terete?
– Kašnjenje je posljedica nepreciznog projektnog zadatka i troškovnika, zbog čega smo, u interesu projekta, pristupili dodatnim radovima. Drugim riječima, ono je bilo neophodno u odnosu na početni ugovoreni rok, kako bi Projekt ITT bio funkcionalan, odnosno kako bi uopće opstao. Lučka uprava Ploče bez sumnje je mogla obaviti sve radove u prvotno ugovorenom roku, no onda bi se dogodilo da infrastruktura ne bi bila usklađena s prekrcajnom opremom, te bi se trebali izvoditi brojni drugi naknadni radovi nakon izgradnje, koji bi iziskivali mnogo veće troškove i kompleksniju izvedbu.

Za primjer možemo navesti izradu projektne dokumentacije katodne zaštite konstrukcije pristana na Terminalu za rasute terete, koja je bila isključena iz ugovornog troškovnika, a čija bi naknadna izvedba bila višestruko skuplja i složenija. Uostalom, ona je nužna za zaštitu čeličnih konstrukcija. Stoga smo odlučili pristupiti njenoj izradi i izvedbi što je, naravno, rezultiralo i produljenjem roka.

Bilo je još sličnih slučajeva i svaki je bio itekako opravdan i uz odobrenje Svjetske banke.

Činjenica je da će, unatoč svim dodatnim radovima koji su bili izostavljeni iz troškovnika projekta, a ujedno i nužni, svejedno biti završeni unutar rokova Svjetske banke i to uz znatne uštede u odnosu na ugovorenu vrijednost. Primjerice, na Terminalu za rasute terete, dosadašnja procijenjena ušteda je 15 milijuna kuna, unatoč dodatnim radovima. Uz to, dobit ćemo terminale koji su funkcionalni i izvedeni na najbolji mogući način.

Kritičari su vam spočitavali i korištenje službenog vozila u privatne svrhe. Što je na kraju bilo?
– Kao i u nizu drugih slučajeva, i ovdje se radi o umjetno stvorenoj priči, što je, uostalom, ustvrdila i službena istraga pokrenuta od nadležnih institucija.

Nije nikakva tajna da niste u idiličnim odnosima s pločanskom gradskom vlasti pa ni sa Županijom, koji su vam prigovarali nestručnost.
– Smatram da sam u dobrim odnosima s gradskom i županijskom vlasti, a proizvoljne i pogrešne interpretacije rada Lučke uprave Ploče pripisujem političkom spletkarenju, koje, na moju veliku žalost, u ovom slučaju nadilaze javni interes i interes projekta integracije trgovine i transporta.

Obrazlagali su da ste se natjecali u svojoj matičnoj Lučkoj upravi Dubrovnik, pa kada tamo niste izabrani Ploče se bile ‘B’ opcija?
– To što nisam u Lučkoj upravi Dubrovnik, već u Lučkoj upravi Ploče, ne smatram porazom već unaprjeđenjem, a referirala bih se i na tvrdnju plasiranu u medijima, kako mi je Lučka uprava Ploče ‘’utješna nagrada’’, što je pokazatelj podcjenjivačkog odnosa prema luci Ploče.

Neki u vašem dolasku u Ploče vide političko kadroviranje SDP-a, poglavito bivšeg predsjednika države Ive Josipovića, koji vas je navodno ‘gurao’.
– Uvijek ima mnogo zlih jezika, ali se nikad ne referiram na njih, jer poznato je da rezultiraju neistinama i uz to lošim namjerama, što je i ovdje slučaj.

Kojoj političkoj stranci pripada Deša Rathman?
– Članica sam SDP-a.

Kakvi su vam budući poslovni planovi. Gdje se vidite nakon Lučke uprave?
– Vidim se u privatnom sektoru, jer pruža mnogo više u smislu poslovne realizacije kojoj težim. Kvalificirala sam se u području organizacije poslovnih procesa i time bih se željela baviti u konkretnijem i praktičnijem smislu nego do sada. Naime, u privatnom sektoru je veća kontrola poslovne organizacije te ona nije ometana često nepremostivim barijerama, posebno onima koje nisu poslovne prirode. Zahtjev za sporazumni raskid radnog odnosa u Lučkoj upravi Ploče podnijela sam u ovom trenutku, jer su se otvorile takve poslovne prilike koje su u skladu s mojim poslovnim ambicijama.

Po Pločama kruže priče da je vaše novo namještenje u Luci Ploče d.d.?
– Po Pločama kruže brojne priče, to je samo jedna od njih.

‘Promjene su mi izazov’
Deša Rathman je rodni Dubrovnik zamijenila Pločama u kojima i dalje želi ostati, iskreno nam je priznala. Kaže da joj nije bilo teško donijeti takvu radikalnu životnu odluku i da se dobro snalazi u dolini Neretve.

– Iz sadašnje perspektive mogu reći da mi je veliko zadovoljstvo što me put doveo u Ploče. S obzirom na to da sam veoma fleksibilna i da mi promjene u životu predstavljaju izazov, smatram da u svemu ima pozitivnih elemenata. Na taj način doživljavam i Ploče u kojima sam naišla na jako puno zanimljivih, pozitivnih i izazovnih strana – zaključila je Rathman.

Rathman razriješena dužnosti
Upravno vijeće Lučke uprave Ploče prihvatilo Zahtjev ravnateljice Deše Rathman za sporazumni raskid radnog odnosa.

Na sjednici Upravnog vijeća Lučke uprave Ploče, koja se održala 24.06.2015, prihvaćen je Zahtjev za sporazumni raskid radnog odnosa, kojeg je podnijela ravnateljica dr.sc. Deša Rathman. Nakon prihvaćanja navedenog zahtjeva, prihvaćen je prijedlog Odluke o imenovanju v.d. ravnatelja, za koju je poziciju imenovan dosadašnji pomoćnik ravnateljice, voditelj Sektora za komercijalizaciju i marketing lučkog područja, Svemir Zekulić dipl. oec.

Na sjednici Upravnog vijeća, ujedno je donesen i Zaključak kojim se zadužuju stručne službe da pripreme raspisivanje javnog natječaja za izbor novog ravnatelja Lučke uprave Ploče.

 

Tekst: Stanislav Soldo,
Foto: Denis Jerković/CROPIX
www.slobodnadalmacija.hr