Politika

Danas je Svjetski dan slobode medija

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja. Cilj obilježavanja je kontinuirano promicanje načela slobode medija, ukazivanje na važnost zaštite medijskih sloboda i borbe protiv svih oblika utjecaja na medije kao i sjećanje na medijske djelatnike koji su izgubili život obavljajući svoj posao.

Ovaj dan služi i kao podsjetnik na mnoge medijske neslobode, zatvaranja novinara te ostale nedemokratske postupke prema medijima i medijskim djelatnicima u pojedinim dijelovima svijeta.

Svjetski dan slobode medija obilježava se od 1993. godine na temelju odluke Opće skupštine Ujedinjenih naroda iz iste godine, a na preporuku Opće skupštine UNESCO-a iz 1991. godine. Kao dan obilježavanja odabrana je godišnjica usvajanja Windhoeške deklaracije o promicanju nezavisnog i pluralističkog afričkog novinarstva iz 1991. godine koju su usvojili afrički novinari u gradu Windhoeku u Namibiji.


Opća skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine proglasila je 3. svibnja Svjetskim danom slobode medija. Cilj obilježavanja toga Dana je promicanje temeljnih načela slobode medija te odavanje dužnog poštovanja novinarima koji su izgubili život obavljajući svoj posao.

Ove godine Svjetski dan slobode medija obilježava se globalnom kampanjom Ujedinjenih naroda o kanalima medija i društvenih medija s naglaskom na „novinarstvo bez straha i pristranosti“ u sve složenijem medijskom okruženju obilježenom dezinformacijama, lažnim vijestima i različitim oblicima utjecaja na rad medija. Kampanja će osobitu pozornost posvetiti temama kao što su sigurnost novinara i medijskih radnika, neovisno i profesionalno novinarstvo bez političkog i komercijalnog utjecaja te ravnopravnost spolova u svim aspektima medija.

3. svibnja dodjeljuje se i godišnja UNESCO-ova nagrada za slobodu medija „Guillermo Cano“. Nagradom, koja se dodjeljuje od 1997. godine, odaje se počast osobi, organizaciji ili ustanovi za izuzetan doprinos obrani i/ili promociji slobode medija, osobito kada je to učinjeno u uvjetima izrazite opasnosti.

 

Izvor: HND i UNESCO

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni