Politika i gospodarstvo

DAN GRADA: Zašto su Ploče ružno pače Županije?

Grad Ploče je jučer obilježio Dan Grada Ploča i župe Kraljice Neba i Zemlje. Svečana sjednica Gradskog vijeća se održala u subotu, položeni su vijenci i zapaljene svijeće, održani prigodni govori gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća..

Sve je bilo u skladu s preporukama. Ok, nedostajalo je malo šušura, ali shvatit ćemo da je to zbog sveukupne situacije koja se događala proteklih mjeseci u cijelom svijetu. Nije bilo dodjela godišnjih nagrada, gradske su vlasti već objasnili razloge, možemo ih prihvatiti. Održana je zanimljiva prezentacija dobrih i lijepih želja dva potencijalna projekta uređenja gradske rive i parkinga/trga kralja Tomislava u Pločama..

Ali i ove godine je bio primjetan izostanak župana Nikole Dobroslavića koji još nijednom nije nazočio proslavi Dana Grada Ploča otkad je na čelo grada nova politička garnitura. Nećemo reći da je to zbog različite boje političkog “dresa”, grad Ploče je jedini grad u županiji i općenito jedinica lokalne samouprave, u kojoj na vlasti nije HDZ. Nećemo to reći ali je indikativno. I to nije u redu.


Prethodnih godina župan Dobroslavić je slao svoju zamjenicu, ove godine ni zamjenica nije došla. Ako je razlog prošlogodišnji incident, zašto nije nazočio godinu ranije, ni nikad? Nije došla ni bar protokolarna čestitka, nema je ni na službenim stranicama Županije. Grad Ploče, za župana i društvo, ne postoji na njihovoj političkoj mapi. Ni to nije u redu. Nije u redu privatizirati funkciju župana iz političkih razloga, nije u redu što su građani grada Ploča građani drugog reda.

A župan nije baš neredovit u čestitanju svima ostalima okolo. To ćemo potkrijepiti fotografijama s proslava u zadnjih godinu dana iz ostalih gradova i općina iz naše županije na kojima je vidljiva prisutnost županijskog vrha:

Proslava Dana Grada Metkovića
Proslava Dana Grada Opuzena
Dan Općine Pojezerje
Dan općine Konavle
Dan općine Kula Norinska
Dan općine Slivno
Dan općine Dubrovačko primorje

Nećemo biti nepravedni i reći da županija ne ulaže u infrastrukturu, je li to dovoljno i koliko je to po inerciji, neka procjene građani, ali gorak je okus da su Ploče i Pločani totalno ignorirani na ovoj simboličnoj razini pokazivanja poštovanja od strane više razine uprave. Ploče i Pločani nisu Mišo Krstičević i SDP, župan ne bi trebao biti samo HDZ župan, kao ni županija, već župan i županija svih svojih žitelja. A jutros smo pogledali na kartu, Ploče su još uvijek u Dubrovačko neretvanskoj županiji. Možda se tako ne vidi iz Gundulićeve poljane 1 u Dubrovniku?