Politika i gospodarstvo

DAN GRADA: Položeni vijenci, zapaljene svijeće, održana Svečana sjednica, dodjeljene nagrade Grada

Danas je u Pločama obilježen Dan Grada i dan župe Kraljice neba i Zemlje. U jutarnjim satima je izlaslanstvo Grada predvođeno gradonačelnikom Krstičevićem i predsjednikom Gradskog vijeća Nikom Orepićem položilo vijence i zapalilo svijeće na centralnom križu na gradskom groblju Laništima i pored spomenika palim hrvatskim braniteljima.

Vijence i svijeće su položili i predstavnici MORH-a, MUP-a, JVP Ploče i udruga proizašlih iz Domovinskog rata sa područja Grada Ploča.

U 11 sati je u potpuno ispunjenom Domu kulture održana Svečana sjednica povodom Dana Grada na kojoj je bio prisutan i rekordan broj gradonačelnika i načelnika iz cijele Hrvatske, od čelnika iz doline Neretve do gradonačelnika Nove Gradiške, Kastva, gradonačelnice Zlatara, Vela Luke, Ogulina, Smokvice..


Prije početka svečane sjednice održana je minuta šutnje za pogunule hrvatske branitelje. Okupljene uzvanike je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Grada Ploča, Niko Orepić koji je u svom govoru izrazio zadovoljstvo učinjenim u dvije godine mandata aktualne gradske vlasti, posebno zahvalivši ministru Krstičeviću na pomoći koju Ministarstvo obrane pruža institucijama Grada Ploča.

Nakon njega, gradonačelnik Mišo Krstičević je u svom obraćanju ukratko spomenuo svu onu problematiku sa kojom su se susretali u “stvaranju grada Ploča mjestom za bolji život”.

“Drago mi je da možemo pokazati da radimo sto na sat i u toj brzini nastavit ćemo i dalje. A da bi vam još bolje dočarali naš rad i bolje vas informirali, povodom dana Grada smo izdali prigodnu brošuru i koju ćemo poštom poslati svim građanima. Ono što ću opet naglasiti i na što sam posebno ponosan je to da otpočetka ustrajem na otvorenoj i transparentnoj komunikaciji s građanima, a to će i ubuduće biti ključ našeg međusobnog povjerenja.

Danas kada obilježavamo Dan Grada Ploča i blagdan Kraljice Neba i Zemlje imamo pravo na slavlje i opuštenost. Međutim, svjestan sam da je pred nama još puno posla te situacije za koje trebamo naći ispravna rješenja. Jedna od njih je i pitanje sanacije odlagališta Lovornik. To danas ne bi bio problem da su riješeni imovinsko pravni odnosi s Hrvatskim šumama, za što su izvršna gradska tijela imala čak 10 godina, od 2008. do 2017, godine i nisu to napravila. Lovornik ne bi ni bio problem da postoji županijski centar za odlaganje otpada, ali ni on nije otvoren kao što je to bilo najavljivano.

Međutim, ja se neću skrivati iza nečijih drugih propusta i radit ću da se ovaj problem napokon riješi. Kao što sam to već izjavio: sve aktivnosti koje svakodnevno činim usmjerene su prema tome da se sanira odlagalište Lovornik i nikada neću ići van zdravog razuma i van koncepta očuvanja okoliša Baćinskih jezera.

Imamo jasan stav o tome što mislimo da se dovozi smeće iz drugih lokalnih sredina u naš grad. To je nešto što nam je nepoželjno i takav ćemo stav braniti. Bar ja osobno.

Fokus u nadolazećem razdoblju nam je i razvoj turizma, što će pratiti i mjere fiskalnog rasterećenja kojima ćemo potaknuti aktivnosti na području ugostiteljsko – uslužnog sektora i iskoristiti komparativne prednosti prirodnih bogatstava. Uz infrastrukturne projekte i nastavak ulaganja u društvene sadržaje, kulturu i sport nastavit ćemo povećavati kvalitetu lokalne zajednice i razvoj Grada Ploča.

Iskoristit ću ovu priliku da zahvalim nekim ljudima. Posebne zahvale dugujem svojim zamjenicima Ivanu Mareviću i Zoranu Majstroviću koji uz sve djelatnike gradskih odjela čine jednu cjelinu koja je zamašnjak pozitivnih promjena. Zahvala i predsjedniku Gradskog vijeća Niki Orepiću te svim gradskim vijećnicima, ravnateljima javnih ustanova i direktorima trgovačkih društava u vlasništvu Grada Ploča.

Ipak, na kraju najveće zahvale za podršku i nesebičnu pomoć, motivaciju za predanost i ustrajnost te za sve lijepe trenutke i uspjehe, dugujem građanima Grada Ploča, kojima ovim putem čestitam Dan grada i blagdan Kraljice Neba i Zemlje!” – završio je svoj pozdravni govor gradonačelnik Ploča, Mišo Krstičević.

Prikazan je i video uradak u kojem su navedene sve dosadašnje aktivnosti u ove dvije godine od strane Grada uz potporu županije, Vlade, Europske unije.

Nakon toga uslijedila je dodjela nagrada i priznanja za proteklo razdoblje i nagrada za životno djelo. Podsjetimo, Gradsko vijeće Grada Ploča donijelo je odluku o dodjeljivanju godišnjih nagrada Grada i Nagrade za životno djelo, i to:

  •  Nagradu za životno djelo prof. Ratomiru Vujoviću iz Ploča za izniman doprinos u razvoju znanosti, odgoja i obrazovanja u Gradu Pločama
  • Osobnu nagradu Grada Ploča Zoranu Marinoviću za iznimna postignuća na području medijske kulture i fotografske umjetnosti te doprinosu u promociji Grada Ploča
  • Osobnu nagradu Grada Ploča Željku Garmazu za izniman doprinos na području književnog stvaralaštva i humanitarnog rada te promociji Grada Ploča
  • Skupna nagrada Grada Ploča karate klubu Porto Tolero iz Ploča za izniman doprinos u razvoju i promociji sporta i sportske kulture na području Grada Ploča
  • Skupna nagrada Grada Ploča šahovskom klubu Ploče iz Ploča za izniman doprinos u razvoju i promociji sporta i sportske kulture na području Grada Ploča

U ime svih dobitnika zahvalio se Željko Garmaz koji je između ostalog, nagradu Grada Ploča nazvao “onom koja će imati posebno mjesto na mom zidu”.

“Hvala Gradu, hvala svima koji prepoznaju naše aktivnosti kojima promoviramo Ploče. Ono što želim je da učinite sve što je moguće da se što više uključimo u takve aktivnosti. Ovim putem ću i najaviti vinski festival “Summer Wine Fest Ploče 2019″ u kojem sam uključen u suradnji sa Turističkom zajednicom Grada Ploča. Računajte nas, a mi ćemo se uvijek odazvati!” – rekao je popularni Garo.

Nakon dodjela nagrada, sve prisutne je predsjednik Gradskog vijeća Niko Orepić pozvao na prigodni domjenak i druženje u holu Doma kulture.

Program je, a tko bi drugi, odlično vodio Mario Pavić.