Politika i gospodarstvo

Dalmatinski ugostitelji radnu snagu traže u BiH

Tražimo konobare, kuhare, šankere, sobarice i čistačice za rad na području Hvara u razdoblju od početka ožujka do kraja listopada, samo je jedan od sve češćih oglasa koji pokazuju da su poslodavci u Hrvatskoj već uveliko u potrazi za radnicima iz BiH te da se nadaju boljoj ljetnoj sezoni nego što je bila prošlogodišnja, piše Čapljinski portal.

Zaposleni koji su već radili na Hvaru prethodne sezone ne moraju ponovo ispunjavati obrazac. Svi koji su dobili pozitivnu ocjenu od rukovoditelja i čije točne podatke imamo u našoj bazi podataka pravovremeno će dobiti sva uputstva i obavijesti o budućim ponudama i zapošljavanju”, navodi se u oglasu.

Adisa Fazlović, menadžer marketinga portala za zapošljavanje Mojposao.ba, rekla je za “Nezavisne” kako je na njihovom portalu nedavno objavljeno više oglasa za sezonske poslove, a najviše su ih davali poslodavci iz Hrvatske.


“Oni imaju sajam poslova u ovom razdoblju, gdje potražuju različite profile radnika iz ugostiteljstva i turizma. Također, ni naši lokalni poslodavci, bar kada je u pitanju sezona na moru, ne kasne te je objavljeno nekoliko oglasa za Neum”, kazala je Fazlovićeva.

Željko Tatić, predsjednik Udruge radnika ugostiteljstva i turizma RS, kaže da su mu se u proteklom razdoblju obratili desetci poslodavaca iz Hrvatske, koji najviše traže pizza majstore, konobare i kuhare.

Naglašava kako Hrvati nude dobre uvjete te da su plaće značajno veće nego u BiH i Srbiji.

“Sve je po zakonu, radnik je prijavljen sto posto na plaću, radi osam sati dnevno, a u slučaju prekovremenog rada, sati se plaćaju. Glavni konobar ima plaću oko 1.000 eura. U sezoni s prekovremenim satima neki su izlazili i na 2.000 eura”, tvrdi Tatić.

Da će potraga za sezonskim radnicima iz BiH za rad na Jadranu ovisiti od situacije s virusom korona, smatra Zlatan Tatić, predsjednik Upravnog odbora Udruge poslodavaca ugostiteljstva i turizma “Horeca”, koji naglašava kako radnici iz BiH prošle godine nisu išli nigdje na sezonski rad.

“Ove godine, ako se stabilizira situacija s koronavirusom, bit će sigurno velika potražnja za sezoncima. Ranijih godina veliki broj ugostiteljskih radnika s naših prostora išao je na sezonski rad u Hrvatsku i Crnu Goru”, kazao je Tatić.

Dodao je kako bi se bh. radnicima čak ispatilo da urade i PCR test ukoliko bi to bilo potrebno.

“Sigurno je da radnik koji radi sezonu na Jadranu zaradi mnogo više nego što može platiti jedan ugostitelj”, ističe Tatić.

I Hercegovci se i ove godine nadaju sezonskim poslovima u Dubrovniku, Slanom i okolnim graničnim hrvatskim mjestima, ali su donekle svjesni da će to biti u manjoj mjeri nego što je bilo prije pandemije.

Mnogi Trebinjci i Trebinjke koji su ranije godinama odlazili po šest ili devet mjeseci na privremeni rad u susjedni Dubrovnik kažu da ih je u svemu više omelo ukidanje kvota o izdavanju radnih dozvola radnicima iz inozemstva, jer sada poslodavci najprije moraju potraživati radnike sa svojih burzi rada pa tek onda tražiti one iz drugih zemalja, što ranije nije bio slučaj.

“To podrazumijeva najprije testiranje tržišta rada koje izvodi Hrvatski zavod za zapošljavanje. On potvrđuje opravdanost zapošljavanja stranaca zato što nema domaće radne snage, tako da u zanimanjima trgovaca, sobarica, vozača i slično najprije treba provjeriti njihova berza rada, pa tek onda mi dolazimo na red, što bi veliki broj Trebinjaca i Trebinjki dovelo u situaciju da uopće ne budu pozvani na svoja stara radna mjesta. Ipak, sve oavisi od sezone”, rekla je za “Nezavisne” Trebinjka Jefimija Ot, koja je ranijih godina po devet mjeseci radila kao sobarica u jednom lancu dubrovačkih hotela.

Izvor: Čapljinski portal