Politika

COVID 19: Udruga Leptirići na respiratoru

“U ovoj godini 6 projektnih prijedloga prijavili smo na natječaje Ministarstava”, pišu iz Udruge Leptirići na svojim stranicama i nastavljaju:

“Zbog pandemije uzrokovane virusom Covid 19 nismo potpisali niti jedan Ugovor niti dobili odgovor o stanju projektnih prijedloga. Naša tri terapeuta ostala su bez financiranja jer smo Odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite prekinuli s radom, a financirani su iz članarina. Prijavljujemo se Hzz -u na mjere Vlade za očuvanje radnih mjesta, dobivamo negativan odgovor s obrazloženjem da u mjere ne ulaze udruge koje se ne bave gospodarskom djelatnošću.

Apel da se to izmjeni preko HSUCDP-a poslali smo Soihu, Pravobraniteljici, Ministarstvu rada, jednoj saborskoj zastupnici i jednoj ministrici ali nismo dobili odgovora. Nakon toga obratili smo se našem resornom Ministarstvu za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku Zamolbom za pomoć u vidu isplate tri minimalne plaće u svrhu očuvanja radnih mjesta, dobili smo negativan odgovor s obrazloženjem da nije moguće financiranje plaća mimo raspisanih natječaja.


Političarima, pustim pravobraniteljima, Savezima puna su usta djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, ali prava je istina da je socijala zadnja rupa na svirali i da oni svi šute dok je njima dobro. Dok se konobarima, sportašima, glumcima, umjetnicima, pjevačima novac bacao iz helikoptera, za terapeute djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom nema mjesta.

Priključili smo se Koordinaciji za očuvanje digniteta udruga u Republici Hrvatskoj koja je zatražila od Premijera sastanak na temu: “Reakcija na izostavljanje organizacija civilnog društva iz mjera podrške u prevladavanju posljedica COVID-19“, kako bi im kazali da:

Udruge zapošljavaju 26.000 osoba, među tim zaposlenicima veliki je broj osoba koje u lokalnim zajednicama pružaju usluge socijalne skrbi, brinu o nemoćnima, starima, osobama s invaliditetom, djeci, mladima, žrtvama nasilja i svima kojima sustav nema mogućnost pomoći. Među zaposlenima nalaze se i oni koji brinu o mentalnom zdravlju i pružaju psihološku podršku; pomažu u traženju zaposlenja, dostavljaju lijekove i hranu; pripremaju kulturne sadržaje, proizvode zaštitnu opremu, a nalaze se i oni koji osnažuju pojedince i pomažu im da aktivno doprinose u razvoju zajednice. Svi ti zaposlenici povlače i obračune troškova koji pune proračune u mirovinskom sustavu, u zdravstvu i u lokalnom proračunu. Zajedno sa tisuće volontera ulažemo u zajednicu u kojoj djelujemo, uplaćujemo u proračune koji nas financiraju.

Sastanak je održan u četvrtak, dok čekamo izvještaj sa sastanka naši terapeuti i pomoćnici u nastavi vrijedno rade virtualno s korisnicima, kao i naši osobni asistenti koji su sukladno Uputama na raspolaganju korisnicima.

Dragi članovi želim Vam reći da su već najavljena rezanja iznosa za financiranje aktivnosti udruga, pa mi se čini da smo ostavljeni od svih dok ne krene predizborna kampanja, onda ćemo opet biti sredstvo za mućanje usta.

Čuvajmo i volimo jedni druge, u vjeri da ćemo iz ovoga izaći jači”

Alen Kešina

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni