Politika

Ćorić: Od 1. srpnja građanima će mlijeko biti nešto skuplje, ali 50 lipa mogu dobiti nazad

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u petak je na riječkoj glavnoj tržnici sudjelovao u akciji #ZaZeleniSvakiDan, za smanjenje ambalaže i jednokratne plastike.


Riječ je o akciji koja govori o tome da svatko, promjenom svakodnevnih navika, može učiniti pozitivne korake prema smanjenju štetnog utjecaja na klimu, okoliš i prirodu.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja provodi akciju #ZaZeleniSvakiDan od travnja, a prva akcija kojom je promovirano smanjenje ambalaže i jednokratne plastike i kupovina svježih lokalnih proizvoda održana je na Dan planeta Zemlje na tržnici u Zagrebu.

Ministar Ćorić kazao je da se akcijom ukazuje na potrebu da svi promišljaju budućnost na ispravan način.
“To je ponajprije odustajanje od korištenja jednokratnih plastičnih vrećica. Imajmo na umu da je jednokratna plastika jedan od najvećih onečišćivača našeg mora pa i zbog toga želimo da Hrvatska bude jedna od zemalja koje će najprije izaći iz korištenja jednokatne plastike”, istaknuo je.

Na pitanje o mogućim poskupljenjima zbog smanjenja korištenja plastične ambalaže, ministar je odgovorio da se od 1. srpnja uvodi depozitni sustav na mlijeko.

“Naši građani će bocu mlijeka plaćati 50 i nešto lipa više, ali će im 50 lipa biti vraćeno kada tu bocu vrate kroz depozitni sustav. Držimo da je to najbolji mogući način da potaknemo očuvanje okoliša jer su milijuni boca proteklih godina završili u prirodi.”
Na pitanje o problemu s otpadom u Vrbovcu Samoborskom i skladištenju većih količina otpada nedaleko kuća, ministar je odgovorio da je očito bilo propusta te da će inspekcije odraditi svoj dio posla i utvrditi okolnosti.

Odgovorio je i da treba kazniti one koji su dovezli više otpada nego što je dozvoljeno i da je inspekcija ta koja poduzima represivne mjere.

To je, dodao je, odgovornost onoga koji je zaprimio smeće iznad propisanih količina za gospodarenje otpadom, a tu će odgovornost inspekcijski nadzor utvrditi i sankcionirati.

“Ako očekujete da neka druga razina nadgleda svaku potencijalnu lokaciju gospodarenja otpadom u Hrvatskoj – to nije moguće,” rekao je te zaključio da se radi tako kako trenutno radi inspektorat, piše Slobodna Dalmacija.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni