Politika

Cijene goriva veće nego ikad. Ćorić: Ne razmišljamo o nižim trošarinama

JUTROS je gorivo jako poskupjelo na hrvatskim pumpama. Cijene goriva najviše su u povijesti. Od cijene goriva oko 60 posto iznosa ide državi na trošarine i PDV, pa su novinari jučer pitali ministra Ćorića razmišlja li država o smanjenju tih trošarina, prenosi Index.


“Niže trošarine nisu opcija”

On je rekao da to u ovom trenutku nije opcija te da se ne razmišlja o snižavanju trošarina.

Cijene plina i struje ostaju iste do 1. travnja

Komentirao je i cijene plina i struje.

Potvrdio je da se cijena plina za kućanstva neće mijenjati do 1. travnja sljedeće godine, kao ni cijena električne energije.

“Cijena plina za kućanstva do 1.4 sljedeće godine će biti na ovoj razini, Hrvatska u ovom trenutku i po pitanju električne energije i plina za kućanstva uživa situaciju da je cijena nepromijenjena i bit će i sljedećih mjeseci, za razliku od cijele Europe”, poručio je Ćorić.

Marić: Ne bih odbacio ni jednu opciju

Ministar financija Zdravko Marić smatra pak da trošarine nisu nedodirljive.

“U ovom trenutku ne bih ni potvrdio ni odbacio bilo koju od opcija. Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati i kakve će biti preporuke Europske komisije, kakvo će biti ponašanje drugih zemalja, pa nećemo ni mi odstupati”, rekao je Marić.

Plenković zasad ne otkriva opcije, ali kaže da vlada s velikim zanimanjem prati rast cijena.

“Derivati opterećeni velikim davanjima”

Zašto cijene nafte ponovno divljaju, za Media servis pojašnjava naftni stručnjak i bivši predsjednik Uprave INA-e Davor Štern.

“Povećana potrošnja dovodi do povećane potražnje, povećana potražnja dovodi do povećanih cijena, povećane cijene dovode do povećanih cijena derivata koji su još uz to opterećeni velikim davanjima koja ih čine svaki puta skupljima”, rekao je Štern.

Foto: HINA/Index

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni