Politika i gospodarstvo

Cijena mandarine već pala za 40 lipa po kilogramu

Nakon prvoga tjedna cijena mandarina kod jednog dijela velikih otkupljivača u dolini Neretve s današnjim danom pala za 40 lipa po kilogramu: iznosi za kalibar 1,2,3 3,10 kn, za kalibar 4 2,10 kn i za kalibar 5 1,5 kn. Za one koji su u sustavu GlobalGap cijena je viša 10 lipa po kilogramu, prenosi portal likemetkovic.hr

Otkupni centri Agro-Neretva, Frigo Bonsai i Marinada zadržali cijenu za kalibre 1,2 i 3 od 3,50 kn po kilogramu i takva će ostati do četvrtka.

Dok proizvođači pozivaju na uzbunu zbog nekontroliranog spuštanja cijene i reakciju županijskog Povjerenstva za mandarinu, otkupljivači smatraju da je to realna cijena u ovom trenutku koju diktira tržište. Objašnjavaju nam da je hrvatsko tržište maleno i da se na tržištu pojavila konkurentska, španjolska mandarina koja je oko 10 eurocenti jeftinija od naše. Istovremenu, u Srbiji i BiH se pojavila turska mandarina koja je u maloprodaji 70 eurocenti.


Otkupljivači napominju i da naši trgovački lanci čekaju spuštanje otkupne cijene, prije nego li mandarina uđe na njihove police, a da oni ne mogu riskirati nagomilavanje mandarina u skladištima.

Izvoz još nije krenuo u većim količinama. Nešto malo je izvezeno u Sloveniju, a na glavnom izvoznom tržištu Češkoj naši otkupljivači se bore sa konkurencijom iz Španjolske.

 Ono što mi smeta je nesklad u otkupnim cijenama koje nude otkupljivači i izostanak želje županijskog Povjerenstva za mandarinu da pokuša usuglasiti otkupne cijene mandarina na tjednoj razini. Na ovaj način dolazi do nekontroliranog pada cijene u kojem otkupljivači jedan drugoga tjeraju na nižu otkupnu cijenu, a sve to nauštrb proizvođača, izjavio je Željko Bjeliš ispred udruge Neretvanska mladež.