Politika i gospodarstvo

CANJUGA INVESTIRA U PLOČE: Na čekanju 14 milijuna kuna za gradnju trgovačkog centra

Tvrtka ENS u vlasništvu Canjuge i Martine Novosel u prosincu je dala ponudu Ludbregu za kupnju zemljišta vrijednog dva milijuna kuna, a ove godine su dali ponudu za kupnju zemljišta kod Ploča, prenosimo sa portala 24sata.

Martina Novosel, bivša Miss Hrvatske i nekadašnja snaha Ivice Todorića, iznimno je rijetko javno istupala. Pa je tako velom tajne obavijen i njen život nakon što se rastala od Ante Todorića prije skoro tri godine.

Pisalo se da je s troje djece ostala u Beču i da ima novog partnera, ali sad je jasno da se atraktivna Martina vratila u Hrvatsku i krenula u ozbiljni biznis sa Zlatkom Canjugom, nekad moćnim HDZ-ovcem i savjetnikom Franje Tuđmana. S Canjugom kupuje zemljišta u hrvatskim gradovima na kojima bi trebali niknuti trgovački centri.


Martina Novosel je postala krajem siječnja vlasnica pola tvrtke ENS, kojoj je godinama jedini vlasnik bio Zlatko Canjuga. U njoj je i prokuristica. Osim toga, u prosincu prošle godine su osnovali po pola i tvrtku ENS Development, a Martina je također prokuristica.

Upravo tvrtka ENS je u prosincu dala ponudu Ludbregu za kupnju zemljišta vrijednog dva milijuna kuna, na kojemu bi onda gradili trgovački centar. A također su ove godine dali ponudu vrijednu gotovo 14 milijuna kuna za kupnju zemljišta kod Ploča. Opet je namjena i obrazloženje bilo isto: želimo graditi trgovački centar. Obje namjere su barem privremeno zaustavljene. Ludbreg je poništio rješenje o prodaji i napravit će novu procjenu zemljišta. U Pločama je sve zaustavljeno u travnju jer gradsko vijeće nije izglasalo odluku o natječaju zbog nedostatka kvoruma.

Zbog lokalnih izbora, prodaja će morati pričekati novu vlast nakon izbora u svibnju.

Canjuga je biznis izgradio na reciklaži i proizvodnji ambalaže. Tvrtku za otpad je prodao još prije šest godina, a ostala mu je tvrtka C pakiranje, koja je 2018. godine skupila više od 10 milijuna kuna gubitaka.

A prema zadnjim podacima, 2019. je imala dobit tek 401.000 kuna. Tvrtka ENS posluje znatno lošije. U zadnjem izvješću iz 2019. godine navodi se da će dobit od više od 200.000 kuna iskoristiti za ranije pokrivanje gubitaka od 1,8 milijuna kuna.

Tvrtka je 2019. imala prihode nešto više od 930.000 kuna. Ipak, u svom pismu namjere u Ludbregu su napisali da su spremni investirati 25 milijuna kuna u gradnju. U Pločama bi centar trebao biti znatno veći, pa će i tu biti potrebni milijuni. Otkud?

– Ne, ne bih ništa komentirao – odgovorio nam je ljubazno Canjuga na upit kako to da se bacio na gradnju trgovačkih centara i o podrijetlu kapitala. Isti odgovor smo dobili i na pitanje kako je došlo do partnerstva s Martinom Novosel.

Iza tvrtke je austrijski kapital

Ipak, u Ludbregu su priložili i bankovni izvadak iz kojeg se vidi da je ENS na računu krajem studenog imao gotovinu u iznosu višem od 37 milijuna kuna.

– Koliko sam ja dobio informacije, iza tvrtke je kapital austrijske tvrtke koja je već gradila trgovačke centre u Hrvatskoj i regiji – kaže Mišo Krstičević, SDP-ov gradonačelnik Ploča.

On kaže da osobno nije kontaktirao ni s kim iz tvrtke, nego su oni iskazali interes za gradnju u poslovnoj zoni Ploče. Pa je grad pripremio parcelu i odlučio raspisati natječaj za prodaju 30.000 kvadrata po početnoj cijeni od 460 kuna za kvadrat. ENS je zainteresiran, ali na javni natječaj bi se mogli javiti i drugi te ponuditi i višu cijenu.

Krstičević kaže da je oporba srušila kvorum, ali da on od ideje prodaje zemljišta ne odustaje jer je sve čisto i transparentno, a gradu su potrebne investicije. Stavili su u natječaj i uvjete da se deset godina ne smije prodati zemljište, da centar trebaju izgraditi u 18 mjeseci, da moraju zaposliti radnike s područja Ploča…

Oporba je pak uvjerena da se zemljište prodaje jer je Krstičević ostvario sedam milijuna akumuliranog minusa i sad je želio to pokrpati prodajom.

– Prodali smo ranije i zemljište Plodinama pa još ništa nije izgrađeno. Ne smije rasprodaja zemljišta biti u funkciji krpanja rupa u proračunu, nego razvoja – kaže HDZ-ovac Krešimir Vejić.

Krstičević na to odgovara da je manjak zbog investicija, da grad izvrsno financijski stoji, nezadužen je, a investicije u poslovnu zonu su potrebne, pišu 24 sata.