Politika i gospodarstvo

Butković i Tolušić: Pelješki most nitko ne može zaustaviti

Održana je konferencija za novinare ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislava Tolušića u povodu objave Natječaja za odabir izvođača radova na izgradnji Pelješkog mosta s pristupnim cestama.

Objavljeno je raspisivanje natječaja po kojem bi se do kraja godine trebali izabrati izvođači radova za Pelješki most i pristupne cesete, rečeno je na konferenciji za novinare.

Pelješki most je krenuio i nitko ga više ne može više zaustaviti. Ovaj put nije predizborno obećanje, nego zaista ozbiljno. U 2017. godini krenut će se s izgradnjom mosta i prisupnih cesta, kazao je Butković.


Natječaj je pripremljen u nekoliko faza, a u prvoj fazi vrijednost radova je 1,7 mlrd kuna, rečeno je na konferenciji. Očekuje se da će Europska unija sufinancirati 85 posto prihvatljivih troškova.

Iako je ovo tehnička Vada, nije sporno da se natječaji  raspišu, ističe Tolušić, tim više što idućih 6 mjeseci država neće potpisivati ugovor jer trebaju proći faze natječaja, a Pelješki most nije projekt samo jedne vlade, dodao je.

Izgradnja Pelješkog mosta dio je sveobuhvatnog Projekta cestovne povezanosti s Južnom Dalmacijom ukupne vrijednosti 525.947.820 eura.
Provodit će se u nekoliko faza:
1. Izgradnja pristupnih cesta mostu;
2. Izgradnja mosta Pelješac;
3. Izgradnja dionice ceste na Pelješcu (relacija Zaradeže-Prapratno);
4. Izgradnja tzv. Stonske obilaznice (relacija Đonta-Doli).

Tekst i screenshot: www.hrt.hr