Politika i gospodarstvo

Brat ministrice Vučković imenovan pomoćnikom ravnatelja HZMO-a

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović za pomoćnika ravnatelja HZMO-a predložio je Šimu Šiljega, brata ministrice poljoprivrede Marije Vučković, piše portal Index. Šiljeg je na tu funkciju imenovan na zatvorenom dijelu sjednice Vlade održane 22. kolovoza.

U izvještaju sa zatvorenog dijela sjednice stoji da Šiljeg na dužnost stupa četiri dana ranije, 18. kolovoza.

‘Točno je da je gospodin Šiljeg brat ministrice poljoprivrede Marije Vučković te se prigodom glasovanja o navedenom imenovanju ministrica Vučković izuzela od glasovanja, što je uneseno i u Zapisnik’, poručili su Indexu iz Vlade.


Dodali su da je riječ zapravo o tehničkom pitanju usklađivanja sa Zakonom o obvezama i pravima državnih dužnosnika i da je Šime Šiljeg i prije obavljao posao pomoćnika te da zadovoljava sve potrebne kvalifikacije i ima iskustva na rukovodećim radnim mjestima.

Ministrica već kažnjena zbog sukoba interesa

Moglo bi se pomisliti da je u pitanju neka mućka, nepotizam, da je ministrica Marija Vučković već u prvih mjesec dana mandata uspjela uhljebiti brata. Ne bi joj bilo prvi put da je u sukobu interesa, još 2013. godine kažnjena je s 4000 kuna globe jer je istovremeno bila zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana i članica Nadzornog odbora komunalnog poduzeća u Pločama. No ministrica Vučković otada je nešto naučila.

Šime Šiljeg rukovodeće iskustvo prije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje skupljao je u policiji. U njegovoj kartici pri Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa stoji da je prije nego što je došao u HZMO bio policijski službenik za obradu kriminaliteta. No Šiljeg nije bio obični policajac. U policiji je proveo skoro 15 godina.

Bio je načelnik Odjela za državljanstva Ministarstva unutarnjih poslova te načelnik za upravne i inspekcijske poslove. Ta mu je pozicija donijela i imenovanja u nadzorne odbore. Tako je bio član Nadzornog odbora HŽ Holdinga nakon sječe kadrova Božidara Kalmete. Sjedio je i u Nadzornom odboru Hrvatske pošte odakle ga je smijenio SDP-ov ministar Siniša Hajdaš Dončić. Policijski službenici po zakonu ne mogu biti članovi političkih stranaka, pa ako Šiljeg nije kršio zakon, u HDZ se učlanio u periodu između 23. siječnja 2017., kada je napustio MUP, i 14. veljače 2017., kada je došao na dužnosničku poziciju u HZMO-u. Iz povijesti njegovih imenovanja i razrješenja očito je da je i kao policajac bio blizak HDZ-u, prenosi Index.