Politika

Branitelji prozivaju: Ministre, zbog vas ćemo gladovati

Više od 140 braniteljskih obitelji s područja općine Slivno traže od Vlade Republike Hrvatske da legalizira plantaže mandarina nedaleko od ušća Neretve, koje oni obrađuju već šesnaest godina. Međutim, problem je kompliciran jer nije riječ samo o zemljištu u državnom vlasništvu, već i privatnom, koje je vraćeno bivšim vlasnicima u sklopu projekta denacionalizacije.

Branitelji prozivaju ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu da namjerno opstruira rješenje ovog problema te poručuju da će oni i njihove obitelji, što je oko tisuću ljudi, koji jedino žive od obrađivanja mandarina, izići na ulicu.

Riječ je o spornih stotinjak hektara, koji su vraćeni Anti Nonkoviću na temelju pravomoćnog rješenja Ureda državne uprave, a koje godinama privode svrsi i obrađuju braniteljske obitelji. Na zapuštenom zemljištu zasadili su nasade mandarina i to im je uglavnom jedini izvor prihoda od kojega preživljavaju čitavu godinu. Stoga je problem još i veći jer će tisuću ljudi, kad ne bude obrađivalo ove parcele, gladovati.


Neka se obeštete vlasnici
Uzaludni su bili svi dosadašnji pokušaji braniteljske udruge dragovoljaca i veterana 116. brigade HV-a, Opuzen-Slivno, da se ovaj za dolinu Neretve gorući problem riješi. Vlada Republike Hrvatske i resorno Ministarstvo poljoprivrede oglušili su se na njihove zahtjeve da se obitelj Nonković obešteti za tih stotinjak hektara njihova vlasništva, a da branitelji nastave obrađivati svoje parcele, koje bi onda prešle u državno vlasništvo.

Za branitelje ništa nije sporno. Poznata neretvanska veleposjednička obitelj Nonković pravomoćno je dobila hektare na kojima su oni zasadili mandarine, koje godinama beru i obrađuju, i nakon svega je došlo vrijeme da se taj problem razmrsi do kraja.

U dopisu upućenom Vladi RH i Ministarstvu poljoprivrede ističu da je nakon provedenog natječaja Općina Slivno dala u zakup predmetno zemljište s čime se tada suglasilo Ministarstvo poljoprivrede. U međuvremenu je Anti Nonkoviću Ured državne uprave pravomoćnim rješenjem odobrio povrat oko 100 hektara zemljišta na temelju zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavensko-komunističke vladavine.

Neizvjesnost
Tako je program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem u općini Slivno stavljen izvan snage, a branitelji su nastavili koristiti predmetno zemljište u mirnom posjedu. Nakon što je Općina Slivno pokrenula više inicijativa kako bi se ovaj problem riješio u skladu sa zakonom, uključili su se Ministarstvo poljoprivrede i Državno odvjetništvo.

Radilo se o tome da se obitelji Nonković ponudi zamjensko zemljište ili neka druga nekretnina u vlasništvu RH, a da na ovih stotinu hektara branitelji nastave raditi i da državi plaćaju koncesijski zakup. S takvim prijedlogom se složila obitelj Nonković, ali je sve zapelo na Ministarstvu poljoprivrede, koje nije dalo zeleno svjetlo.

Branitelji koji obrađuju te parcele su ogorčeni i očajni jer svaki dan za njih predstavlja dodatnu neizvjesnost. Oni su ugovore o zakupu sklopili s Općinom Slivno, a sada je to zemljište postalo privatno vlasništvo i novi gazda ih može izbaciti kad god poželi.

– Jedini ispravan put za rješenje ovog problema je izravan dogovor Ministarstva poljoprivrede i vlasnika zemljišta Ante Nonkovića.

Dakle, kompenzirali bi se nasadi mandarina s nekom drugom državnom nekretninom, a mi bismo nastavili obrađivati zemljište i za to državi plaćali koncesiju – pojasnio je Joško Tošić, dopredsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Opuzen-Slivno.

Tako bi se obeštetili vlasnici obitelj Nonković, a branitelji bi nastavili obrađivati svoje parcele. Nažalost, apeli iz doline Neretve za sada ne dopiru do ušiju odgovornih u Ministarstvu poljoprivrede, a branitelje čeka još jedna neizvjesna jesen.

Tekst: Stanislav Soldo
Foto: Denis Jerković / CROPIX

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni