Politika i gospodarstvo

Braća Pivac preuzela Kraš, radnici im prodali sve svoje dionice

Bitka za Kraš je ovim završena, a time i utrka za dionicama koja je obilježila poslovnu godinu na tržištu kapitala.

Kraš ESOP prodao je sve svoje dionice Kraša Mesnoj industriji braće Pivac, doznaje Večernji list. Time su Pivci preuzeli Kraš jer će nakon transakcije imati sveukupno 49,18 posto dionica tvrtke, ali većinu dionica s pravom glasa.

Radnicima Kraša, koji su udjeličari u Kraš ESOP-u Pivci će platiti najmanje 860 kuna po dionici, a obvezali su se zadržati sva radnička prava na dulji rok. Također ne smiju prodati dionice trećoj osobi bez garancije radničkih prava, koja su veća nego ona sadržana u Zakonu o radu.


Ovim dogovorom koji je u formalnom smislu omogućen odlukama skupštine Kraš ESOP-a, a koja se održala u petak navečer, Pivci su stekli kontrolu nad tvrtkom i obranili se od pokušaja preuzimanja od strane Nebojše Šaranovića, poduzetnika koji je preko svoje tvrtke Kappa Star Limited agresivno kupovao dionice na Zagrebačkoj burzi te je ulaganjem vise od 45 milijuna eura kupio 25,7 posto udjela.

Nedavno je putem medija radnicima za udjel ponudio 130.000 kuna, odnosno oko 869 kuna po dionici, ali je očito Pivceva ponuda koja je uključivala i sigurnost za zaposlenike bila bolje prihvaćena. Bitka za Kraš je ovim završena, a time i utrka za dionicama koja je obilježila poslovnu godinu na tržištu kapitala.

Večernji list