Politika i gospodarstvo

BORIS LALOVAC JE NOVI MINISTAR FINANCIJA

Boris Lalovac novi je ministar financija, potvrdio je danas Hrvatski sabor sa 83 glasova za, 16 glasova protiv (HDZ) i 10 suzdržanih (Laburisti i HDSSB).

“Čestitam! Iskazano povjerenje Vas obvezuje i želim uspjeh Vama i nama zajedno s Vama”, poželio je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko Lalovcu, nakon polaganja svečane prisege.

Na mjesto ministra financija Lalovac dolazi sa dužnosti zamjenika ministra financija, koju je obnašao dvije i pol godine, a na tom mjestu nasljeđuje smijenjenog Slavka Linića.


Linića je premijer Zoran Milanović smijenio zbog narušenog povjerenja i političke odgovornosti u slučaju predstečajne nagodbe vinkovačke Spačve.

U njoj je za namirenje poreznih dugova, temeljem Linićeve potpisane odluke, uzeto zemljište čija je vrijednost, prema procjeni Porezne uprave, šest puta manja nego što je država uzela pod račun.

Predsjednik saborskog Odbora za financije Srđan Gjurković podsjetio je da je odbor s devet glasova “za” i jednim “protiv” podupro donošenje odluke za iskazivanje povjerenja Lalovcu za obavljanje dužnosti ministra financija.

Prema novom saborskom poslovniku, ako dođe dođe do promjene u Vladi tijekom mandata, Sabor o prijedlogu samo glasuje dok se o kandidatu raspravlja na nadležnom saborskom odboru.

Tekst: HINA via www.jutarnji.hr
Foto: Goran Mehkek/CROPIX via www.jutarnji.hr

Sabor je danas potvrdio i aktiviranje zastupničkih mandata Slavka Linića i Nade Čavlović Smiljanec.

Liniću se zastupnički mandat aktivira 15. svibnja, a dan kasnije aktivira se mandat Čavlović Smiljanec koja je razriješena dužnosti pomoćnice ministra financija i ravnateljice Porezne uprave.