Politika

BOLJE ŽIVI NEGO MINISTAR Saborski odbor podržao Ćorića za viceguvernera

Tomislav Ćorić, bivši ministar gospodarstva i održivog razvoja, kao što se i najavljivalo, bit će viceguverner HNB-a – saborski Odbor za financije i državni proračun većinom glasova podržao je taj prijedlog klubova zastupnika vladajuće većine uz protivljenje oporbe.


Plaća će mu tamo biti više nego dvostruko veća od one ministarske koja je bila oko 18 tisuća kuna, prenosi Slobodna Dalmacija. Bit će jedan od šest viceguvernera, a o njegovom imenovanju u petak će glasati Sabor. O tome koji će točno portfelj zaduženja dobiti u HNB-u, odlučit će guverner Boris Vujčić. Ćorić je iz Vlade otišao tijekom posljednje rekonstrukcije, a na mjestu ministra gospodarstva zamijenio ga je HDZ-ov Davor Filipović.

Uz guvernera HNB-a i njegovu zamjenicu, pozicije viceguvernera najplaćenija su radna mjesta u državi, i čovjek dobro mora protrljati oči kako bi se uvjerio da ne sanja dok na imovinskim karticama gleda iznose njihovih plaća. Ni jedan od viceguvernera nema mjesečnu plaću manju od 40 tisuća kuna, a nekima je skoro i 50 tisuća! Za većinu njih šira javnost nikad nije ni čula osim kad su se njihova imena nedavno zavrtila u skandalima i loše odrađenim poslovima kao što je bio izbor za kovanicu hrvatskog eura.

Njihove plaće više su nego dvostruko veće od one predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i značajno više od plaće koju dobiva predsjednik države Zoran Milanović.

Guverner HNB-a Boris Vujčić ima plaću od 48.500 kuna neto (bruto 75.549 kuna), a njegova zamjenica Sandra Švaljek neto prima 44.866 kuna.

Viceguvernerka Ivana Jakir-Bajo prema imovinskoj kartici prima neto 43,398 kuna, viceguverner Michael Faulend 43.602, a Bojan Fras 43.869 kuna. Roman Šubić ima mjesečnu plaću od 40.708, a rekorder je viceguverner Slavko Tešija koji mjesečno prima čak 49.010 kuna neto!

Zvanu Brumnića iz Kluba Socijaldemokrata zanimalo je zašto vladajući misle da je Ćorić dobar kandidat za viceguvernera, tim više što kao ministar nije napravio gotovo ništa osim politike “pune rupa i upitnih prosudbi”; “Kakvu će politiku voditi u HNB-u?”, rekao je.

Mostov Zvonimir Troskot uskratio je podršku Ćoriću jer smatra da je on “duboko inkriminirana osoba”, odgovorna i za povećanje energetske ovisnosti o Mađarskoj, a prijeporna su i njegova pogodovanja. “Takva osoba trebala bi biti u Remetincu, a ne HNB-u”, poručio je Troskot. Marijana Puljak, Centar, upozorila je kako je žalosno da HNB služi kao institucija u koju se sklanjaju kadrovi.

Vladajući su, pak, hvalili Ćorića kao monetarnog stručnjaka koji je doktorirao na toj temi i profesora na Ekonomskom fakultetu. HDZ-ovci smatraju da se Ćoriću ne mogu osporiti kvalitete i kompetencije. “Riječ je o stručnjaku koji ima sve reference”, kazao je HDZ-ov Žarko Tušek.

Foto: Damir Skomrlj/Cropix

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni