Politika i gospodarstvo

BLAGDANSKI PAKET MJERA: “Ovo nije uvođenje propusnica, nego zabrana kretanja”

Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije objavio je detalje o uvođenju propusnica. Za izlazak iz županije bit će, dakle, potrebne propusnice, a zabrana napuštanja županija bez propusnica vrijedit će od 22. prosinca do 8. siječnja.

Zabrana napuštanja županije neće se odnositi na:

  • osoblje nužno za održavanje prometa i opskrbu
  • dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: Pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom i zaštitarske službe.
  • izvješćivanje javnosti
  • pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb
  • putovanja na posao i s posla ako je neophodno i ne može se obaviti od kuće
  • žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprečavanju širenja bolesti covid-19
  • diplomatsko osoblje
  • ljude koji su uplatili aranžmane u hotelima koji još uvijek rade

Propusnice će izdavati županijski stožeri, a u opravdanim slučajevima može ih izdati i Ravnateljstvo civilne zaštite. Odluka se ne odnosi na kretanje između Grada Zagreba i Zagrebačke županije.


Božinović je objavio detalje

“Ovo nije odluka kojom se uvod propusnice, ovo je odluka kojom se zabranjuju putovanja izvan županija. Poanta mjere je da se pošalje poruka da se građani suzdrže od putovanja, proslava, druženja, da se svi strpe kroz ovaj riskantni dio godine kontakata, bez kojih se može, kako bi mogli jedni drugima poželjeti svako dobro za buduće blagdane.

Ovo je odluka s ograničenim trajanjem. Neće se produživati, osim ako to ne bude nužno zbog epidemiološke situacije, a nadam se da neće. 8. siječnja već ćemo vidjeti kakvo je bilo ponašanje tijekom blagdana”, rekao je Božinović.

“Radi se o dva tjedna, za koja već dugo apeliramo”, dodaje Božinović.

Na upit o tome kako će radnici dokazivati da ne mogu raditi od kuće, Božinović kaže da će o tome odlučivati lokalni Stožeri. Kaže da će se poticati da radnici idu na godišnje odmore.

“Bitno bi se trebala, u razgovorima s HGK-om i HOK-om, smanjiti radna aktivnost. Ionako u ovo doba godine nije jako visoka, ali postoje iznimke, zato i postoji mogućnost propusnica za iznimne slučajeve”, rekao je.

Mogu li ljudi koji su uplatili aranžmane i hotele ići iz županija?

“Ima puno iznimaka tko može napustiti županiju. Za one koji su uplatili, oni mogu realizirati svoj plan”, rekao je Božinović.