Politika i gospodarstvo

Bit će novca i za poljoprivrednike

Dubrovačko-neretvanska županija i nekoliko banaka nedavno su potpisali ugovore u suradnji na realizaciji kreditnih programa namijenjenih obrtima, malim i srednjim trgovačkim društvima u stopostotnom vlasništvu državljana RH, a koji ulažu u području Dubrovačko-neretvanske županije.

Prednost ovih linija koje je Dubrovačko-neretvanska županija inicirala 2010. godine i koje se vrlo dobro koriste, male su administrativne barijere u odnosu na ostale subvencionirane kreditne linije u Hrvatskoj, razumni uvjeti osiguranja i subvencije koje osigurava županija u iznosu od 2 ili 2,5 posto. U Županiji su zadovoljni suradnjom s poslovnim bankama, te ističu da je za ovu godinu početna kamatna stopa nešto niža u odnosu na onu koja je vrijedila prethodno. Osigurani kreditni fond za male poslovne subjekte je 12,5 milijuna kuna, a prednost u dodjeli će imati oni koji planiraju novo zapošljavanje, bave se proizvodnjom, izvoze ili planiraju izvoziti svoje proizvode i usluge.

U najavi je i jedan poseban program namijenjen osiguranju likvidnosti poljoprivrednika. Naime, posljednjih godina poljoprivrednici Dubrovačko-neretvanske županije, kako oni u dolini Neretve, tako i oni s Pelješca i Korčule, suočavaju se s nizom neprilika (loše sezone, vremenske nepogode i sl.). koje nepovoljno utječu na njihovu likvidnost i mogućnost nabavke obrtnih sredstava za rad. Ovo postaje posebno važno u novije vrijeme s obzirom na činjenicu da se poljoprivrednicima otvaraju brojne mogućnosti financiranja ulaganja u opremanje, modernizacije i trajne nasade iz Programa ruralnog razvoja, no za osiguranje likvidnosti i nabavku sirovina i repromaterijala mogućnosti financiranja su vrlo ograničene, tako da je novi program kratkoročnog financiranja koji se priprema od nekih banaka, uz potporu Županije, dobro došao i trebao bi omogućiti poljoprivrednicima lakše preživljavanje u vremenu od nabavke sirovina i repromaterijala do naplate svojih proizvoda.


Tekst: Ante Šunjić / www.slobodnadalmacija.hr
Foto: Damir Jelčić