Politika

BiH se nada da će privući ulagače iz arapskih zemalja

U Sarajevu je jučer otvorena međunarodna investicijska konferencija koja je okupila više stotina sudionika uključujući potencijalne investitore pretežito iz bogatih arapskih zemalja, kao i predstavnike tvrtki koje su osmislile različite projekte ulaganja u pokretanje nove i proširenje postojeće proizvodnje.

Konferencija pod nazivom Sarajevo Business Forum 2014. za središnju temu ima regionalnu suradnju i zajedničko predstavljanje potencijala jugoistočne Europe, a na njoj kao počasni gosti sudjeluju predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, bivši predsjednik Slovenije Danilo Tuerk, ministar vanjskih poslova Katara Khalid bin Mohammad Al Attiyah, šef turske diplomacije Ahmet Davutoglu i predsjednik Islamske banke za razvoj Ahmed Muhamed Ali.

Otvarajući dvodnevnu konferenciju predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je kako kapital traži zemlje i regije s perspektivom, a jugoistok Europe to sigurno jest i tu priliku valja iskoristiti. Istaknuo je kako je stoga važno razmoriti način provedbe strategije razvitka regije do 2020., koju je predložilo Regionalno vijeće za suradnju (RCC) i koja predviđa da se o tom razdoblju otvori do milijun novih radnih mjesta.”To je, naravno, ambiciozan cilj ali nije nedostižan”, kazao je Izetbegović.


“Bosna i Hercegovina postaje sve važnije mjesto za investitore. Nama u BiH cilj je u narednih osam godina zaposliti 100.000 osoba. Siguran sam da ćemo u tome uspjeti. Uvjeren sam da možemo privući veliki broj investitora”, rekao je Izetbegović. Naglasio je da je za BiH u narednom periodu ključno ulaganje u Luku na Savi, te Luku Ploče, te je istakao da BIH ima prirodne resurse i jeftinu radnu snagu.Na konferenciji sudjeluju poslovni ljudi iz Hrvatske, BiH, Albanije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Srbije, a dana im je prilika prezentirati svoje projekte investitorima i predstavnicima investicijskih fondova iz bogatih zemalja Arapskog zaljeva.

Tekst: Tomislav Oharek, www.poslovni.hr
Foto: Denis Jerković / CROPIX

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni