Politika i gospodarstvo

Berba mandarina pri kraju, uskoro na police stižu uvozne iz Turske i Španjolske

Beru se mandarine na neretvanskim poljima. Za razliku od prethodnih godina kada je berba u listopadu i studenom bila na vrhuncu, ove jeseni kao nikada do sada, početkom studenoga uopće neće biti neretvanskih mandarina, prenosi Slobodna Dalmacija.

– Nažalost, sve prognoze o količinama bile su preoptimistične – rekao je Mijodrag Kiridžija iz Udruge voćara “Mandarina”.

Posljedica je to drastično smanjenog uroda zbog polarnih hladnoća koje su u siječnju zadesile dolinu Neretve te ekstremno sušnoga ljeta.


Tako vrlo brzo na policama trgovačkih centra i tržnicama neće biti neretvanskih mandarina, nego samo uvozne, mandarine iz Turske i klementina iz Španjolske, po znatno većim cijenama od onih na koje su dosadašnjih godina naviknuli naši građani. Još je gora situacija s klementinom koja dospijeva u prosincu mjesecu i koja je potpuno stradala od zime.

Na neretvanskim plantažama neće biti klementina niti za osladiti se, a kamoli za tržište.

– Berba mandarina će nam završiti u listopadu. Kasne sorte su slabo rodile, a mandarine brzo zriju. Urod će biti manji od trideset tisuća tona – kazao nam je poljoprivredni proizvođač Niko Kapović, naglašavajući da je iznimno dobra otkupna cijena od 3,8 kuna po kilogramu mandarina.

– I kada bi takva ostala i dogodine, bilo bi to dobro za neretvanskog proizvođača – ističe on, napominjući da bi se dogodine na neretvanskim plantažama trebalo ubrati i do 100 tisuća mandarina ako ne bude ekstremnih hladnoća.

– Već u studenom mjesecu nećemo imati dovoljno mandarina u maloprodaji i nije neočekivano da se uveze turska mandarina, jer Španjolci imaju uglavnom rane sorte mandarina, a poslije imaju klementine – pojasnio je Kapović.

Iako je riječ o drastično manjem urodu, optimistične procjene govorile su o oko tridesetak tisuća tona, a ubrat će se znatno manje.

Sami proizvođači nisu toliko nezadovoljni jer se mandarina u Neretvi prodaje po 3,8 kuna za kilogram, što je iznimno dobra cijena za ovo voće. Istodobno se mandarina u velikim gradovima prodaje po cijeni od 7,70 kuna po kilogramu u Rijeci, u Osijeku je 6,60 kuna, dok su mandarine u Zagrebu oko 6 kuna za kilogram.

Piše: Stanislav Soldo