Politika i gospodarstvo

BERBA MANDARINA Analiziran minimalni omjer šećera i kiselina, evo kad može početi berba

Na službeno traženje Povjerenstva za mandarine, Zavod za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku izvršio je fizikalno-kemijsku analizu uzorkovanih plodova mandarina Zorice rane, Ichumare i Iwasaki na predjelima Jasenska, Bostanac, Glog, Vidrice, Modrič i Metković.

Analizom je obuhvaćen udio soka, vodljivost soka, pH vrijednost, ukupna kiselost, topljiva suha tvar i sadržaj šećera u plodovima mandarina.

Nastavno na navedenu analizu utvrđeno je da je u uzorkovanim plodovima postignut minimalni omjer šećera i kiseline koji treba biti 6,5:1, te ovo Povjerenstvo daje neobveznu preporuku da se s berbom mandarina ne počinje prije 19. rujna 2022. godine.


Svi proizvođači i otkupljivači kojima je potrebna predmetna analiza, mogu se obratiti  Zavodu za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku putem kontakata na službenoj web stranici Zavoda: https://www.unidu.hr/zmk/