Politika i gospodarstvo

Bačić: Luka Ploče kasni 20 mjeseci zbog Kukuriku Vlade

Dubrovačko-neretvanska županija o (ne)radu ove Vlade naziv je press konferencije županijskog HDZ-a na kojoj se pričalo o tri teme: radu Lučke uprave Ploče, javnom natječaju za zakup državnog zemljišta u dolini Neretve i izgradnju nautičkog centra u Vela Luci.

Sudjelovali su saborski zastupnik i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije Branko Bačić, župan Nikola Dobroslavić, dožupanica Marija Vučković i član Županijskog odbora HDZ-a DNŽ Robert Doko.

Prva tema je vezana za projekt zajedno sa Svjetskom bankom i Bankom za obnovu razvoj – projekt integracije, trgovine i transporta u Luci Ploče čija je ukupna vrijednost iznosila 140 milijuna eura.


– Nakon što je Kukuriku koalicija preuzela odgovornost za vođenje Hrvatske, smijenila je odgovorne osobe u Lučkoj upravi i epilog je toga da će projekt kasniti 20 mjeseci, da će najbolji projekt Svjetske banke u Hrvatskoj dovesti do toga da će krajem godine Svjetska banka iz tog projekta izići, a projekt neće biti gotov te da će se šteta zbog neznanja Lučke uprave Ploče biti viša od deset milijuna eura – rekao je Bačić.

Dožupanica se nadovezala pričom da je ravnateljica Deša Rathman podnijela zahtjev za sporazuman raskid ugovora koji nije usvojen, jer smatraju da treba napraviti pravu primopredaju. Rekla je kako je promjenom vlasti na državnoj razini smijenjen dotadašnji ravnatelj, ali ne samo s te funkcije, već i kao voditelj projekta.

– Kako se gospođa Deša Rathman, a ni ostali koji su imenovani u novo vodstvo, nisu htjeli prihvatiti voditeljstva projekta, imenovan je vanjski suradnik za vođenje projekata iz Rijeke koji se mjesečno naplaćuje otprilike 70 tisuća kuna, kazala je Vučković i dodala da je stvorena praksa da se dovode konzultanti aposlutno za sve i da je rezultat svega toga izvođenje dodatnih radova, kašnjenje projekta i milijuni kuna konzultantskih usluga.

– Smatramo da je ovaj kaos rezultat porazne politike koja smatra da se najodgovornija mjesta u državnim institucijama moraju dodijeljivati kao utješne nagrade ili kao igračke svojim članovima, rekla je dožupanica.

Bačić je rekao kako je zanimljivo da je unajmljen isti project manager za više projekata – Extructa d.o.o.

Što se tiče javnog natječaja za zakup državnog zemljišta u dolini Neretve, rečeno je ta je to rezultat neznanja MOST-a i gradonačelnika Boža Petrova. Robert Doko, po struci agronom, kazao je kako su jako nezadovoljni provedbom javnog natječaja za sto hektara zemlje, a najviše su nezadovoljni što ih je dobio jako mali broj izvođača, s obzirom da se radi o velikom potencijalu.

– Isključive krivce za ovu lošu situaciju vidim u Državnoj agenciji za poljoprivredu i zemljište i Gradu Metkoviću, rekao je Doko i objasnio da se radi o nesposobnosti, neznanju i nemaru.

Izgradnja nautičkog centra u Veloj Luci tema je kojom se pozabavio župan tvrdeći kako je Vlada RH opstruirala taj projekt, objašnjavajući kako je 2013. Županijska skupština dobila prijedlog granica centra, a procedura nalaže da se prijedlog proslijedi Vladi na potvrdu. Međutim, 15 mjeseci nakon, potvrde još uvijek nema, a nautički centar ima lokacijsku dozvolu koja ističe u prosincu. Potvrda granica je potvrda nužna za raspisivanje koncesije, pa je župan javno pozvao Vladu da potvrdi granice.

Bačić se osvrnuo i na prozivanje gradonačelnika Metkovića Boža Petrova da Županija opstruira projekte te ga pozvao da navede koji su to projekti ili da se javno ispriča.

IVANA SMILOVIĆ / DUBROVAČKI VJESNIK
slobodnadalmacija.hr