Politika i gospodarstvo

BABY BOOM: Iz Grada se očitovali o prebukiranosti vrtića, reagirao i gradonačelnik

Kako smo već jutros pisali, Upravno vijeće Dječjeg vrtića Ploče je, temeljem Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi i članka 11. Pravilnika o upisu djece u Dječji vrtić Ploče donijelo Odluku o upisu djece u Dječji vrtić Ploče za pedagošku godinu 2020./2021.

Podsjetimo, ukupan broj predanih zahtjeva za upis u Dječji vrtić Ploče u pedagoškoj godini 2020./2021. je 298, od kojih je 263 prihvaćeno. Neupisano je 35 djece, od toga 25 djece za 10 – satni redovni program u centralni objekt Dječjeg vrtića u Pločama i 10 djece za 6 – satni redovni program područnog vrtića u Staševici.

Kako pišu na službenim stranicama Grada Ploče, lista neupisane djece je bodovana i formirana sukladno članku 5., stavak 2 Pravilnika o upisu djece u Dječji vrtić Ploče: „Ako više djece ostvari jednak zbroj bodova za upis u isti program i istu odgojnu skupinu, prednost pri upisu ostvaruje dijete starije kronološke dobi.“


U pedagoškoj godini 2017./2018. ukupan broj predanih zahtjeva za upis u Dječji vrtić Ploče iznosio je 258, od kojih je 231 prihvaćeno, a 27 odbijeno.

U pedagoškoj godini 2018./2019. ukupan broj predanih zahtjeva za upis u Dječji vrtić Ploče iznosio je 262, od kojih je 223 prihvaćeno, a 48 odbijeno. Otvaranjem novih prostora u Pastoralnom centru osigurani su preduvjeti za upis dodatnih 32 djece s liste čekanja.

“Stalni porast broja zahtjeva za upis djece u Dječji vrtić Ploče, u prethodne dvije i u narednoj pedagoškoj godini, razlog je da Grad Ploče, u suradnji s Dječjim vrtićem Ploče, kontinuirano radi na osiguravanju boljih uvjeta i dodatnih kapaciteta za smještaj djece, kao i na unaprjeđenju pedagoškog programa osiguravanjem dodatnih usluga. Uz projekte u tijeku, od kojih je kapitalni izgradnja i opremanje novog dječjeg vrtića u Staševici, u postupku je izrada projektno tehničke dokumentacije za nadogradnju centralnog objekta Dječjeg vrtića u Pločama kao i projekt stabilizacije postojeće zgrade” – piše u priopćenju.

Na svojevrsni “baby boom” u Pločama reagirao je i gradonačelnik Krstičević čiji komentar prenosimo u cijelosti:

“Dragi sugrađani, kao što ste vjerujem već upoznati, povećan je broj zahtjeva za upis djece u Dječji vrtić Ploče za narednu pedagošku godinu kao što je bio i u prethodne dvije godine, što me kao Pločanina raduje ali kao vašeg gradonačelnika i obvezuje..

Naša je obveza našim najmlađima osigurati mogućnost upisa i adekvatne uvjete smještaja, a roditeljima mogućnost usklađenja poslovnog i privatnog života.

Od prvog saznjanja da će potreba za smještajem djece, za pedagošku godinu 2020./2021., biti veća od trenutnih prostornih kapaciteta dječjih vrtića na području grada Ploča, razmatramo sve mogućnosti angažiranja dodatnih kapaciteta privremnim rješenjem.

Želim vas obavijestiti kako smo, u cilju trajnih zadovoljavajućih rješenja i dodatnog poboljšanja uvjeta boravka djece, izradili idejno rješenje nadogradnje (aneksa) centralnog objekta Dječjeg vrtića u Pločama te se pristupa izradi glavnog projekta za gradnju aneksa i kako je pri samom kraju izrada glavnog projekta stabilizacije postojećeg centralne zgrade.

Ugovorom definiran završetak radova na izgradnji novog dječjeg vrtića u Staševici je prosinac 2020. godine. U drugom polugodištu pedagoške godine 2020./2021., odnosno u siječnju 2021. godine, planirano je otvaranje prostora novog dječjeg vrtića u Staševici. Novoizgrađeni će objekt podrazumijevati cjelodnevni boravak vrtićkih i jasličkih uzrasta čime će se stvoriti preduvjeti za kvalitetniji boravak djece i lakše usklađenje privatnih i poslovnih obveza roditeljima.

Dragi roditelji, ovim putem vas molim za razumijevanje, a gradska uprava Grada Ploča će, u suradnji s Dječjim vrtićem u Pločama, poduzeti sve moguće mjere da svim naših mališanima bude osiguran adekvatan smještaj”.