Politika i gospodarstvo

Antun Masle: Ploče kao centar za naftna istraživanja – realnost ili olako obećanje Vlade?

Bilo bi lijepo da u Pločama uskoro nikne velika logistička baza za opskrbu naftnih platformi usidrenih na jadranskim istraživačkim blokovima.

Samo malo pričekajmo, kaže Vlada, u 2015. godini operacija bi trebala početi, a onda će se sve to korak po korak instalirati u Pločama i gdje sve bude trebalo logistike. Je li to realno, ili je opet riječ o olako obećanoj brzini u znanom stilu garniture na vlasti koja otkad sjedi u svojim uredima, a tome je skoro tri godine, rejting pokušava održati bajanjem.

U najkraćem, obećali su navalu investicija, rast BDP-a, pretvaranje Hrvatske u naftnu velesilu, uz nezamislivo bolji standard. Na žalost, dogodilo se sve obratno od obećanog, nitko značajan nije investirao ništa značajno, BDP konstantno pada, životni standard također, građani su neizlječivo depresivni i pesimistični, mlađi i pametniji hvataju crtu gdje god ih netko hoće primiti da tamo rintaju kako bi zaradili za dva tjedna odmora u Hrvatskoj, odakle su, je li, i krenuli.


Zemlja dembelija

Taj dio priče je piarovski potrošen, a sad još ostaju nafta i plin iz jadranskog podmorja kao spas u zadnji čas. Po ministru Vrdoljaku, očekuje nas masovni pokret svjetskih naftnih kompanija na Jadran.

Tolikih razmjera da građanin Dubrovnika smjesta zažali što luka nije za trgovinu i industriju nego za te glupe kruzere s tisućama putnika koji ništa ne troše, nego samo besplatno klipšu po Stradunu i okolnim uličicama.

Ima tu i nekoliko pitanja. Na primjer, tko se javio na hrvatski tender za istraživanje nafte i plina? Zašto to pitanje?

Zato što se po popisu zainteresiranih može procijeniti kakvi su poslovni izgledi Vladina kapitalnog objekta. Bilo je obećano da će javnosti reći tko su zainteresirani, a onda je preko noći odluka promijenjena. Umiješala se jedna od bezbrojnih agencija za ovo i ono, pa je nacija zbog zaštite konkurentnosti i prava natjecanja ostala prikraćena za najvažnije pitanje.

Dok se čeka, za usporedbu vrijedi pogledati tko se javio na tender koji je raspisala Crna Gora nešto prije od Hrvatske.

I njima se također javilo šest manje-više nepoznatih kompanija, s izuzetkom talijanske državne kompanije Eni koja je nacionalni div naših susjeda, a istražuje svugdje po svijetu. Nedavno je upravo Eni u Angoli otkrio meganalazište vrijedno gotovo 20 milijardi dolara.

Zanimljivo, na crnogorski se tender nije javila Ina, iako je bilo najavljeno da hoće. Riječ je o istom bazenu, našim stručnjacima poznatom i već davno istraženom području.

Neki među njima upozoravali su već da je Ina odavno istražila Jadran i došla do zaključka da nije bogzna što izgledno.

Bit će zanimljivo hoće li se među kompanijama s našeg, hrvatskog tendera, naći i Ina, ili je nacionalni ponos toliko obamro da ni doma ne može konkurirati, iako ima know how dokazan od Moslavine i Slavonije, preko Egipta i Sirije, do Angole.

Evo danas žestoko prosvjeduju radnici Ine i upozoravaju Vladu da je kompanija zapuštena, skoro pa uništena. Energetska politika zasad izgleda ovako: s jedne strane odumire domaća, svojevremeno po mnogo čemu jedna od najboljih europskih kompanija, a s druge obećava zemlja dembelija kad na Jadran invaziju izvrše strane naftaške kompanije. Takav razvoj već smo gledali.

Antun Masle

slobodnadalmacija.hr