Politika

ANKETA IPSOS PULS: Dobroslavić vodi u utrci za župana, Tolić drugi, prati ih Petrov

HDZ-ov kandidat Nikola Dobroslavić uvjerljivo vodi u utrci za dubrovačko-neretvanskog župana. Pokazuju to rezultati istraživanja javnog mnijenja koje je uoči svibanjskih lokalnih izbora od agencije Ipsos naručila središnjica HDZ-a. Istraživanje je rađeno telefonski od 22. do 24. ožujka na uzorku od 703 ispitanika.

Anketa koju je Dubrovački vjesnik dobio od središnjice još nije doprla do članova stranke na lokalnoj razini, a otkriva kako bi za Dobroslavića u prvom krugu glasovalo 36,7 posto ispitanika, dok bi nestranačkog kandidata Roka Tolića s SDP-om i partnerima podržalo 20,8 posto biračkog tijela. Na trećem mjestu je Božo Petrov, kandidat Mosta s potporom 17,8 posto anketiranih, a za njim Marko Giljača kojeg podržava 6,4 posto.


U drugom krugu izbora, vidljivo je iz ankete, HDZ-ov Dobroslavić dobio bi više od 45 posto potpore, a SDP-ov adut Tolić 35 posto. Udio neodlučnih birača gotovo je 20 posto.

Rejtinzi stranaka pred izbore pokazuju da HDZ i partneri (HSS, HSU, HSLS, HSP dr. Ante Starčević i Hrast) dobivaju najviše, 35,7 posto naklonosti birača. Gotovo upola slabiji su SDP-HNS i Platforma ‘Dubrovnik – naš Grad’. Most bi bio odabir za 12,5 posto anketiranih, a Srđ je grad i nova ljevica za njih 8,7 posto.

Omjer snaga u drugom izbornom krugu

Istraživanje pokazuje kako na lokalne izbore 16. svibnja planira sigurno izaći 57,6 posto anketiranih. Najveći postotak izlaznosti, od 69 posto, iskazali su građani iznad 60 godina, a najmanji, 41 posto, mlađi od 29 godina.

U obrazovnoj strukturi nema razlike među biračima s osnovnom školom i fakultetom – iznad 65 posto ispitanika iz obiju kategorija namjerava ispuniti građansku dužnost kad za to dođe vrijeme.

Foto: Ipsos

Dubrovački vjesnik

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni