Politika i gospodarstvo

ANITA LETICA poslovna žena godine po izboru Glorije

foto: MARKO TODOROV/CROPIX

Vodeći hrvatski ženski magazin i ovoga je puta odgovorio na važna društvena pitanja. Kolike su šanse da žena ostvari karijeru u visokom biznisu, imaju li jednaku priliku kao i muškarci? O tome smo razgovarali s najuspješnijim ženama hrvatskog biznisa – Anitom Leticom, Ladom Tedeschi Fiorio i Renatom Matusinović.

– Ova nagrada se dodjeljuje na osnovi rezultata kompanije, a to mi znači jako puno jer je to rezultat rada cijelog mog tima. Nit vodilja nam je da nemoguće ne postoji – rekla je poslovna žena godine po izboru Glorije, predsjednica Uprave Phillip Morris, Anita Letica. Na panelu Gloria Business Talk&Party ponovno smo otvorili jednu od najbitnijih tema u društvu, a to je neravnopravnost žena i muškaraca na radnom mjestu, u smislu jednakih plaća, jednake mogućnosti napredovanja i jednake mogućnosti zapošljavanja.

Statistika nažalost, ne ide u korist žena, znatno ih je manje na vodećim pozicijama, a u prosjeku imaju 23 posto manju plaću na istim pozicijama kao muškarci. Zbog toga smo najjače žene hrvatskog biznisa, predane liderice, pozvali da o toj tematici govore na panelu Gloria Business Talk&Party. Uz Janu i ostala osvježavajuća pića, najveća imena domaćeg biznisa govorila su na iznimno zanimljivom panelu.


Anita Letica, uz Ladu Tedeschi Fiorio, članicu Uprave Atlantic grupe i Renatu Matusinović, izvršnu direktoricu kategorije hrane i članicu upravljačkog tima Nestle za tržište jugoistočne Europe, otkrile su na koji su način prilagodile posao u novim pandemijskim uvjetima i što smatraju najbitnijim za uspješnost tima. Također, komentirale su i poražavajuću statistiku te ohrabrile sve mlade žene da nikako ne posustaju, jer njihovi primjeri dokazuju da se itekako – može!

“Na prvom je mjestu voljeti ono što radite. Važno je biti autentičan, fokusirati se na rezultate, ali i što ostvarujemo i kako ostvarujemo. A to kako ostvarujemo se odnosi na našu brigu o ljudima, timovima, našim obiteljima…”, rekla je Matusinović. Tedeschi Fiorio smatra kako na radnom mjestu rukovodeći moraju stvarati pozitivnu atmosferu koja je prije svega motivirajuća, a za nju je to posebno izazovno u pandemijsko doba. Kaže kako joj nedostaje svakodnevni ljudski kontakt.

“Važno je stvarati tim, vjerovati u ljude, važno im je pružiti podršku kako bi svatko dao svoj maksimum jer to je ono što na kraju i želimo. Naravno, ako zaposleniku damo pravi vjetar u leđa i pravi smjer”, rekla je Tedeschi Fiorio. Na panel su stigle i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske Unije Nataša Tramišak, koja je govorila o svojem iskustvu u svijetu biznisa.

“Nužno je da svi imaju jednaku plaću na jednakom radnom mjestu. U cijelom svom poslovnom vijeku uvijek sam osobe vrednovala po rezultatima”, rekla je Nataša Tramišak.

Tekst i foto: Gloria.hr