Politika i gospodarstvo

Analiza portala Gradonačelnik.hr: 2019. u gradovima

Kraj godine uvijek je doba analiza, rezimea i podvlačenja crta, pa smo i mi odlučili napraviti pregled mjera kojima su gradonačelnici u protekloj godini napravili pozitivne promjene i napredak u svojim gradovima, podigli kvalitetu života građana i/ili potaknuli rast poduzetništva i gospodarstva općenito.

Već u prvoj analizi djelovanja na lokalnoj sceni, šest mjeseci nakon lokalnih izbora 2017. konstatirali smo da bi ovo mogao biti najbolji gradonačelnički saziv u povijesti Hrvatske. Sada, nakon dvije i pol godine mandata možemo konstatirati da smo bili u pravu i da je ovo – osim što je najmlađi, doista i najproaktivniji, ambiciozniji i za pozitivne promjene ‘nabrijaniji’ saziv gradonačelnika ikada.

Lokalna scena u javnosti se sve manje percipira kao ‘leno lokalnih šerifa’, a sve više je izvorište inovativnih, kvalitetnih i zanimljivih projekata kojima se potiče gospodarstvo i podiže kvaliteta života građana. Većina gradova pretvorila se u velika gradilišta u kojima se EU novcem grade vrtići, poslovne zone, kanalizacijski sustavi, ceste, uređuju parkovi, trgovi i rive…., pa nema smisla pobrajati pojedinačne projekte niti smo se na to fokusirali.


Uz to, nizom mjera, prvenstveno na demografskom planu, gradovi postavljaju standarde i postaju predvodnici u borbi protiv negativnih trendova – dovoljno je navesti da su od početka mandata naknade za bebe povećane u preko 80 gradova, niz njih smanjio je cijene vrtića i povećao iznose stipendija…. O efikasnosti i proaktivnosti gradova možda najbolje govori podatak da je u posljednje tri godine udeseterostručen iznos koji su gradovi povukli iz EU fondova.

Između ostalih gradova, čiji pregled mjera možete vidjeti u izvornom članku – LINK prenosimo onaj dio koji se tiče Grada Ploča.

Ploče: Uveli stipendije za učenike s invaliditetom

Nakon što su, odmah u početku mandata, podignuli iznos redovnih stipendija za čak 40 posto, te suradnjom s tvrtkom Adriatic Tank Terminals osigurali stipendije za šest najboljih studenata koji dobivaju čak 1.350 kuna stipendije, Mišo Krstičević i njegova gradska uprava ove su godine uveli i stipendije za učenike s invaliditetom koji imaju prebivalište u Gradu Ploče i to u iznosu od 700,00 kuna mjesečno za vrijeme školovanja, odnosno 10 mjeseci.