Politika i gospodarstvo

Američka oprema ‘skenirat’ će terete u pločanskoj luci

luka ploče by ploce.com.hr

Predstavnici američke vlade posjetili su Lučku upravu Ploče u okviru doniranja portalnih radijacijskih monitora Carinskoj upravi, koji će biti instalirani na novom Ulaznom terminalu što se gradi u sklopu kapitalnog projekta Integracije trgovine i transporta (ITT) u pločanskoj luci.
Sastanku su nazočili predstavnici krovne lučke ustanove na čelu s ravnateljicom dr. Dešom Rathman, predstavnici Carine, Ministarstva unutarnjih poslova i granične policije, te predstavnici američkog ministarstva energetike i tvrtke “Ses Tech” koja će upravljati uvođenjem sustava na pločanskom lučkom području.

Testiranje opreme uspješno je obavljeno, kao i primopredaja projektne dokumentacije djelatnicima Carine, te su dogovoreni akcijski planovi, kako bi se izvršile sve pripreme za potpunu operabilnost sustava.

Instalacija portalnih radijacijskih monitora u najvećoj dalmatinskoj teretnoj luci dio je donacije vlade SAD-a našem Ministarstvu financija i Carinskoj upravi, u sklopu poboljšanja sustava poslovanja na graničnim prijelazima širom Hrvatske.


Riječ je o suvremenoj opremi i široko rasprostranjenoj instalaciji i u morskim lukama i aerodromima, a na lučkom Ulaznom kompleksu služit će za kontrolu ulaza vozila, tereta i osoblja.

Oprema se smatra učinkovitim alatom za detekciju nezakonitog kretanja robe, održavajući stopu lažnih uzbuna niskom i omogućuje skeniranje čak stotine vozila u jednom satu, čime će uvelike doprinijeti učinkovitosti carinskog poslovanja.

Podsjetimo, Ulazni terminal gradi se u sklopu projekta ITT, vrijednog milijardu kuna, a bit će završen krajem ove godine.

Osim što će objediniti sve ključne subjekte lučkog poslovanja, poput carine, policije i lučke uprave, ujedno podrazumijeva suvremenu tehnološku opremljenost, u svrhu povećanja efikasnosti poslovanja.

 

Tekst: Stanislav Soldo
www.slobodnadalmacija.hr
Foto: ploce.com.hr